Vijf tips: parkeerbeheer inzetten voor een veilige en leefbare stad

(Blog) Iedereen die in een grote stad woont of er wel eens komt, kent de strijd van het parkeren. Elke dag zijn bewoners, bezoekers en chauffeurs van bestelwagens veel tijd kwijt met het vinden van een parkeerplaats. Met als gevolg flinke frustratie en stress bij bestuurders. Aangezien de bevolking in steden blijft groeien, is de kans groot dat dit een negatief effect heeft op het parkeren in de stad. Maar wat kunnen steden doen om dit probleem aan te pakken?

Vervoer is een belangrijke factor voor de leefbaarheid van een stad. Voor mensen die gebruikmaken van auto's is openbaar parkeren dan ook essentieel. Slecht parkeerbeheer leidt niet alleen tot meer stress in het verkeer, maar heeft ook impact op verkeersopstoppingen, bijvoorbeeld doordat voertuigen langzaam door de straten rijden op zoek naar een parkeerplek. Om dit soort ongemakken te voorkomen kiezen sommigen ervoor illegaal te parkeren. Dit zorgt voor verder ongemak en kan zelfs gevaarlijk zijn – bijvoorbeeld als de weg wordt geblokkeerd en hulpdiensten niet langer kunnen passeren.

Slecht parkeerbeheer heeft tevens negatieve gevolgen voor het milieu. Auto's die langzaam door de straten rijden en bezorgers die hun motor laten draaien terwijl ze illegaal geparkeerd staan, veroorzaken extra opstoppingen en verkeersincidenten. Deze situaties dragen bij aan problemen met vervuiling, luchtkwaliteit en geluidsniveaus.

Bewakingstechnologie en data
In Nederland zijn er al genoeg smart cities (steden waarbij informatietechnologie en Internet of Things wordt gebruikt om de stad te beheren en te besturen) die dit soort problemen aanpakken. In deze slimme steden worden namelijk meerdere systemen en datasilo’s met elkaar verbonden om de toegankelijkheid in een stad te verbeteren en om parkeerbronnen efficiënter te gebruiken.

Het verbeteren van het parkeerbeheer behoeft geen enorme investeringen in nieuwe technologieën. Bestaande bewakingstechnologie en data-analyses kunnen namelijk worden gebruikt om parkeerproblemen aan te pakken. Maar wat zijn precies de mogelijke oplossingen?

 1. Waarschuwingen versturen
  Met behulp van netwerkcamera’s kunnen vooraf gedefinieerde detectiezones automatische waarschuwingen versturen als een onbevoegd voertuig in de zone te lang stilstaat. De waarschuwingen worden naar de autoriteiten of handhavingsinstanties gestuurd zodat zij het incident kunnen verifiëren en potentieel belangrijke gebieden kunnen ontruimen. De camera's detecteren niet alleen overtredingen, maar helpen ook om opstoppingen en verstoringen te voorkomen.
   
 2. Automobilisten helpen
  Een combinatie van bewakingscamera's en analytics kan vrije parkeerplaatsen identificeren en kan, indien verbonden met bijvoorbeeld een navigatieapp, automobilisten er efficiënt naartoe leiden. Het bespaart tijd, vermijdt files en verbetert de beleving van bewoners of bezoekers.
   
 3. Processen versnellen
  In combinatie met bijvoorbeeld betaalapps en kentekenherkenning kunnen parkeerbeheersystemen worden gebruikt om het parkeergeld automatisch te innen. Hierdoor verlopen processen voor automobilisten soepeler en besparen ze tijd bij het verlaten van een parkeergarage.
   
 4. Vergunningen controleren
  Met kentekenherkenning kun je ook auto's spotten die niet over een vergunning beschikken voor een bepaalde parkeerplaats of die parkeren op een parkeerplaats voor invaliden of elektrische voertuigen. Eenmaal gedetecteerd kan een handhaver na een melding het betreffende voertuig verplaatsen, bekeuren of de bestuurder verzoeken om te vertrekken.
   
 5. Piekuren bepalen
  Door analyse van real-time data kunnen steden piekuren in bepaalde gebieden voorspellen en zich daarop voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een extra parkeerplaats of bestuurders op tijd informeren en eventueel naar andere gebieden begeleiden. Door kunstmatige intelligentie aan de analyse toe te voegen, kunnen parkeerbeheeroplossingen zelfs voorspellen waar de kans het grootst is om een beschikbare parkeerplaats te vinden. Op deze manier kan de toestroom van auto's beter worden gecontroleerd en onder controle worden gehouden.

Een haalbaar doel

Effectief parkeerbeheer is essentieel in de drukke steden. Het helpt verkeersincidenten en parkeerovertredingen te verminderen, leidt tot meer veiligheid en zekerheid voor de burgers, vermindert stress en gaat milieuvervuiling tegen: allemaal factoren die leiden tot een betere leefbaarheid. En veelal een doel dat binnen handbereik ligt, omdat de meeste steden een groot deel van de infrastructuur en technologie al in huis hebben. Dus waar wachten we nog op?

Epko van Nisselrooij
Business Development Manager Smart Cities
Axis Communications