Recensies
Laatste man: over waarheid, integriteit en menselijkheid
In ‘Laatste man’ vertelt Stijn Franken, die als advocaat onder andere Lucia de Berk, Volkert van der Graaf en Willem Holleeder bijstond, aan de hand van enkele spraakmakende zaken over zijn ervaringen als strafrechtadvocaat. En over zijn eigen sterfelijkheid, want hij is terminaal ziek.
Stop Phishing: Omdat jij geen gemakkelijk slachtoffer hoeft te zijn
Het is om wanhopig van te worden. Welke mail kunnen we nog vertrouwen? Help! een bericht met een linkje… Is dat wel veilig? Hoe doe ik veilig digitaal mijn administratie en hoe zorg ik ervoor dat niet al mijn privégevoelige informatie op ‘straat’ ligt? We zetten onze fiets op slot en verzinnen van alles om ervoor te zorgen dat we geen ongenode gasten krijgen.
Tricky Tijden: Laat je niet gek maken
Het zijn Tricky Tijden. Jitske Kramer schreef het gelijknamige boek. Een boek dat midden in de actualiteit staat. We leven in een tijd waar we continu gevraagd worden verantwoorde keuzes te maken. Zakelijk en privé. En hoe maak je die keuzes. Dat is best tricky. Op welke informatie kunnen we vertrouwen? Regels veranderen en behoeften veranderen. Een verwarrende tijd. Wat is waar? Wat is onzin?
De spreekkamer is lek
‘De spreekkamer is lek’ van journalist Tom Grosfeld legt de ontmenselijking bloot van de groeiende datahonger van overheid, organisaties en maatschappij. Het gaat over toenemende controledrang en de grote schending van vertrouwelijke gegevens die via allerlei protocollen en formulieren ongemerkt doorsijpelen naar overheid, organisaties en andere ‘belanghebbenden’.
De strijd om het vogeltje
‘De strijd om het vogeltje’ is het verslag van de rommelige bedrijfsgeschiedenis van Twitter – inclusief de overname door Elon Musk in 2022 – en de belangrijke rol van het sociale medium in het vormgeven van de manier waarop de wereld haar nieuws krijgt. Ooit kleinschalig en vriendelijk.
Wereldradioconferentie in Dubai
De Wi-Fi-industrie kijkt reikhalzend uit naar de World Radio Conference in Dubai volgende week. Nieuwe frequenties voor Wi-Fi zullen daar besproken worden, vooral het exclusieve gebruik van de bovenste 6 gigahertz-band voor WLAN baart de deelnemers uit Europa zorgen: wordt in Dubai de koers uitgezet voor licentievrij gebruik door WLAN? Michael Müller, Vice President Wireless LAN & Switches bij LANCOM Systems, is duidelijk een voorstander van het exclusief openstellen van de gehele 6 GHz-band voor WLAN in de EU.
ChatGPT ontwerpt eerste robot
Gedichten, essays en zelfs boeken, niets lijkt te moeilijk voor het schrijvende AI platform ChatGPT. Het bracht onderzoekers van TU Delft en EPFL op een idee: Kan ChatGPT ook een robot ontwerpen? En is dit positief voor het ontwerpproces, of brengt het ook risico’s met zich mee? De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in Nature Machine Intelligence.
Hoezo, we raken oververhit van het thuiswerken? Juist niet!
(Column) Goed nieuws! Volgens onderzoek van TNO raken we helemaal niet oververhit van het thuiswerken. In 2020 waren er zelfs minder mensen met burn-out klachten (1,2 miljoen) dan in 2019 (1,3 miljoen).
Boektip: De kunst van het onmaakbare
Durf standaardmodellen los te laten. Vertrouw meer op jezelf. Stap van de vaste paden af en wees niet bang voor verandering Durf open te staan voor je eigen creativiteit. Neem de uitdaging die ons de afgelopen anderhalf jaar is geboden met beide handen aan en sta open voor wat op je pad komt.
9 trends in cybersecurity voor 2022
Cybercriminelen blijven de pandemie misbruiken, en gebruiken steeds meer opkomende technologieën zoals cryptogeld, deepfakes en mobiele wallets
Worden we allemaal een keer slachtoffer van de ‘Dark Lord’?
(Column) Ik las in een artikel dat het stelen van wachtwoorden en persoonsgegevens nog altijd een lucratieve bezigheid is voor cybercriminelen. Zoals beveiligingsexpert Kaspersky het formuleerde: ‘Zoals uit de statistieken blijkt, blijven logins, wachtwoorden, betaalgegevens en andere persoonlijke gegevens een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen...
Makke schapen
(Column) Na ongeveer een half jaar corona dachten we met zijn allen dat thuiswerken een essentieel onderdeel zou gaan worden van ons werkend bestaan. Eigen onderzoek van VakWereld wees uit dat een substantieel deel van werkend Nederland ook na corona wel meer thuis zou gaan werken. Maar wie de fileberichten volgt merkt dat we allang weer ‘op de goede weg’ zijn.
Nederland als veiligste internet-jongetje van de klas?
Volgens heyData, een platform voor experts in databeveiliging, blijkt Nederland het beste (lees: het veiligste) jongetje van de klas in Europa te zijn als het gaat om bescherming op het internet. Althans in bepaalde leeftijdsgroepen. Maar dan nog. Opmerkelijk?
2N verscherpt cybersecurity-richtlijnen
Ter gelegenheid van de Europese Cybersecurity-maand 2021 heeft 2N, wereldwijd marktleider op het gebied van IP-toegangscontrolesystemen, zijn richtlijnen aangescherpt om gebouwbeheerders en particuliere woning-eigenaren te helpen cyberaanvallen te voorkomen. Deze stap is een reactie op aanwijzingen dat de dreiging van cybercriminaliteit toeneemt...
- 1 van 17
- volgende ›