Top tips voor een sterk wachtwoord

De wachtwoorden-etiquette was altijd al belangrijk, maar tegenwoordig ontzettend belangrijk zeker met de verminderde controle die thuiswerken met zich meebrengt.

  • Verander geregeld je wachtwoord. Een dag zoals Nationale Check Je Wachtwoorden Dag is een goed moment om daar weer eens tijd aan te besteden. Maar probeer ook op regelmatige basis door het jaar heen je wachtwoorden te veranderen. Zet bijvoorbeeld elke drie of zes maanden een herinnering in je agenda. En vergeet niet: gebruik nooit twee keer hetzelfde wachtwoord.
  • Maak een zin of ezelbruggetje van je wachtwoord. Neem iets wat je kan herinneren, bijvoorbeeld: elke dag sta ik vroeg op en haal ik warme croissants op de markt. De beginletters van ieder woord kunnen de basis van een wachtwoord vormen: edsivoehiwcodm. Zorg dat je minimaal 12 karakters hebt en speel daarna met hoofdletters, cijfers en tekens om een sterk wachtwoord te vormen dat je kan onthouden.
  • Gebruik zoveel mogelijk multifactorauthenticatie - ook in je privĂ©leven. Waarschijnlijk gebruik je al multifactorauthenticatie voor je werk, maar veel services bieden deze mogelijkheid ook voor consumentenproducten. De extra laag bescherming van multifactorauthenticatie is erg effectief dus gebruik het zeker als de service wordt aangeboden.
  • De toekomst van wachtwoorden. Met het toenemende gebruik van biometrische data vraag je je misschien af of wachtwoorden er op lange termijn nog wel toe doen… Maar, ondanks het gebruik van biometrisch data, zal er altijd een back-up optie moeten zijn om toegang te verkrijgen. Wachtwoorden zullen daarom niet uitsterven, maar wel verder evolueren. Dit moet het maken, opslaan en opnieuw uitgeven van wachtwoorden gemakkelijker maken voor de eindgebruiker. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hulpprogramma's voor het veilige beheer van onze wachtwoorden om ons te helpen bij het maken en onthouden van wachtwoorden die vandaag al bestaan.