Worden we allemaal een keer slachtoffer van de ‘Dark Lord’?

(Column) Ik las in een artikel dat het stelen van wachtwoorden en persoonsgegevens nog altijd een lucratieve bezigheid is voor cybercriminelen. Zoals beveiligingsexpert Kaspersky het formuleerde: ‘Zoals uit de statistieken blijkt, blijven logins, wachtwoorden, betaalgegevens en andere persoonlijke gegevens een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen en blijven ze een gewild goed op de Dark Market.’

Kaspersky-experts analyseerden data van januari tot september 2021 over het aantal pogingen tot infectie en doelwitten. Uit hun analyse blijkt dat er in deze periode een groei in het aantal aangevallen gebruikers is. Zo waren er in september ongeveer 160.000 meer doelwitten dan in april, een stijging van 45 procent. In de afgelopen maanden hebben de Kaspersky-experts ook een sterke stijging gezien in het aantal pogingen om gebruikers te infecteren: Q3 2021 (juli tot september) zag een stijging van bijna 30 procent. Ook het totale aantal detecties nam toe ten opzichte van het voorgaande jaar: van 24,8 miljoen naar 25,5 miljoen (Bron: Kaspersky).

Ook RTL nieuws meldde eerder dit jaar al naar aanleiding van berichtgeving van het Openbaar Ministerie dat de cybercriminaliteit in 2020 meer dan verdubbeld was. Het aantal zaken waarbij cybercriminaliteit een rol speelde steeg in 2020 met 127 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens het OM is ook de impact gegroeid: twee derde van alle Nederlanders zou vorig jaar met een 'cyberdreiging' in aanraking zijn gekomen.

Bij zaken met cybercriminaliteit zou vaak sprake zijn van financiële schade. Slachtoffers zouden bij WhatsApp-fraude gemiddeld 2.800 euro per persoon verliezen, terwijl bij bankfraude via spoofing de schade oploopt naar gemiddeld 10.000 euro per slachtoffer (Bron: rtl nieuws).

Niet mis allemaal. Het sluit ook niet helemaal aan met het recente onderzoek dat heyData publiceerde, namelijk dat Nederland het zo goed doet als het gaat om internetveiligheid. Niet dus. Sterker nog, de intensiteit van aanvallen door cybercriminelen neemt blijkbaar toe. Als die niet succesvol zouden zijn, waarom zou dan de intensiteit toenemen? Het zal eerder zo zijn dat mensen net iets nonchalanter worden en de cybercriminelen net iets gehaaider.

Zo’n anderhalf jaar leven in een bijna volledig digitale wereld zal ook een bijdrage hebben geleverd aan de toename van het aantal aanvallen en meldingen. Contant geld werd bijna als een soort infectueus melaatsheid overdragend middel (in dit geval corona) geweigerd. Alles moest en zou digitaal. Van betalen tot praten met elkaar. En dus neemt het risico toe. Want we gaan natuurlijk niet voor elke online activiteit een nieuw wachtwoord verzinnen. Ik ben niet voor niets getrouwd en heb drie kinderen. Met vier wachtwoorden kom je een heel eind, geloof me. en anders het advies van Ton Kas opvolgen: uw wachtwoord is ‘incorrect’. Vergeet je ook nooit meer.

De Dark Market. Dat deed me meteen denken aan Harry Potter: de Dark Lord, Lord Voldemort, Hij-die-niet-genoemd- mag-worden, zoals veel liefhebbers van de miljarden euro’s genererende reeks boeken over tovenaarsleerling Harry Potter weten. Die Dark Lord was gien best zoals ze in West-Friesland zouden zeggen. Maar als we net als bij de Dark Lord het er niet over hebben dat we eigenlijk veel te makkelijk omgaan met ons online leven, worden we vroeg of laat allemaal slachtoffer van de Dark Lord, wie dat ook moge zijn. Ook cybercriminaliteit is immers ook een miljarden genererende business, dus het loont al snel de moeite voor iemand die kwaad wil.

De goeden overwinnen niet altijd. Het is geen Walt Disney film deze keer.

John de Waard