Keurmerk voor privacy informatie management

NEN heeft het keurmerk voor privacy informatie management gelanceerd. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701. Dit certificatieschema is opgesteld onder begeleiding van NEN. Het certificatieschema is nu gereed voor publiek gebruik en de eerste certificaten zijn al uitgereikt.

De norm NEN-ISO/IEC 27701 is een uitbreiding op de al bekende standaarden voor informatiebeveiliging NEN-ISO/IEC 27001, NEN 7510-1 en NEN-ISO/IEC 27002 en biedt organisaties een handvat voor het inrichten, implementeren, onderhouden en continu verbeteren van een Privacy Informatie Management Systeem (PIMS). Dit draagt bij aan de benodigde maatregelen voor het voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De norm NEN-ISO/IEC 27701 is van toepassing op alle typen organisaties, ongeacht hun omvang, zowel publieke als private ondernemingen, overheidsinstanties en non-profitorganisaties die werken met persoonlijk identificeerbare informatie (PII). Dit kan zijn als PII-verwerkingsverantwoordelijke of mede PII-verwerkingsverantwoordelijke, PII-verwerker, of beide. Door certificatie op basis van dit certificatieschema laten organisaties aan hun klanten, partners en investeerders zien dat zij goed ingerichte systemen hebben om met gevoelige privé-informatie om te gaan.