Toegangscontrole haalt de toekomst in

(Blog) Toegangscontrolesystemen digitaliseren net zo hard als de rest van de wereld. Ondanks dat toegangscontrole zoveel meer brengt dan alleen beveiligen, blijft het vaak een vergeten tak van beveiliging. En dat is onterecht. Zo kan toegangscontrole in de huidige crisis bijvoorbeeld gatekeeper zijn van social distancing. Door controle te houden op het aantal personen dat naar binnen kan in een gebouw, blijft de anderhalvemeterregel beter gewaarborgd. Dit is slechts één van de vele aspecten waarin toegangscontrole zijn nut kan bewijzen.

Ernst Westerhoff, Business Development Manager Access Control bij Axis Communications vertelt aan de hand van een aantal voorbeelden waarom toegangscontrole zo nuttig is, ook in 2020.

Combineren met cybersecurity

Cybersecurity is en blijft een hot topic. Terecht ook, het is één van de grootste dreigingen wereldwijd en daarnaast nu actueler dan ooit omdat een groot deel van Nederland nog steeds veel thuiswerkt en iedere dag videocalls heeft met collega’s, klanten en partners. Op het gebied van cybersecurity kan toegangscontrole in bedrijven een belangrijke extra
beveiligingsmogelijkheid zijn bovenop beschermende software of firewalls. Het is namelijk minstens even belangrijk om digitale indringers fysiek de toegang tot onder meer installaties, servers en controlekamers tegen te houden. Tevens zien we integraties (in high security omgevingen) tussen logische- en fysieke toegangscontrole systemen. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om op het werk op het netwerk in te loggen als je fysiek niet op die locatie bent. Ook andere kritische installaties zoals waterzuiveringsstations en elektriciteitscentrales moeten constant opletten voor indringers. Een systeem met alleen toegangskaarten en kaartlezers is in zulke gevallen vaak niet meer genoeg. Een combinatie met videocontrole is hier gewenst. Het is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de persoon die een kaart of QR-code gebruikt de juiste persoon is, wat gecontroleerd kan worden dankzij bijvoorbeeld gezichtsherkenning.

QR-codes: beter voor milieu én de portemonnee
Een opvallende nieuwkomer in toegangscontrole is de QR-code. Met behulp van de modernste systemen kan deze vorm van barcode een toegangskaart namelijk volledig vervangen. Zo kan iedereen een tijdelijke of permanente toegangscode krijgen die via een smartphone deuren of poorten kan openen. Een tijdelijke QR-code kan daarnaast worden gelinkt aan een fysieke kaart als een tweede element van controle. Zonder deze twee elementen kan de persoon geen toegang krijgen tot een locatie. Met onboard analytics, kunnen ook gegevens worden bijgehouden van wie er wel en niet passeert. Bovendien brengt de stap van de fysieke kaart naar de digitale code een verbetering voor het milieu én
de portemonnee met zich mee. Badges of toegangskaarten hoeven namelijk niet meer worden aangemaakt. Het betreft dus een duurzamer proces om de CO2-uitstoot te verlagen, maar ook in het kader van de dematerialisatie om kosten te besparen.

Efficiënter bezoekersmanagement
Hoewel een QR-code nog niet aan de allerhoogste veiligheidseisen voldoet, ontwikkelt ook deze vorm van toegangscontrole zich steeds beter en is het vooral bruikbaar voor praktische toepassingen. Zo kan een QR-code bijvoorbeeld nuttig zijn om de efficiëntie van bezoekersmanagement te verhogen. Hotels kunnen er gebruik van maken om hotelgasten toegang te verlenen tot de parking. Gehandicaptenparkeerplaatsen daarentegen kunnen vrijgehouden worden voor personen die er recht op hebben. Zij krijgen vervolgens alleen met een QR-code toegang. Tot slot hoeft bij late of nachtelijke leveringen aan bedrijven niemand meer aanwezig te zijn. De leverancier kan dankzij een QR-code zijn lading of pakket toch zelfstandig en veilig achterlaten.

Evolutie met smart cities
In een wereld waar alsmaar meer steden en gemeenten bouwen aan een smart city, is toegangscontrole steeds nadrukkelijker aanwezig. Bijvoorbeeld bij historische sites in grote steden, waar netwerkcamera’s met kentekenplaatherkenning de toegang van grote hoeveelheden voertuigen kunnen beperken en bovendien overtreders kunnen identificeren. Daarnaast kunnen zones waar alleen leveranciers of buurtbewoners welkom zijn op dezelfde manier worden beschermd tegen buitenstaanders. Toegangscontrole kan dus ook in steden het verschil maken en de aanwezigheid van fysieke veiligheidsdiensten overbodig maken.

De mogelijkheden zijn eindeloos en het mag duidelijk zijn dat de recentste toegangscontrole-oplossingen heel wat problemen van steden en bedrijven op een efficiënte manier kunnen tackelen. Zonder daarbij in een overvloed van science fiction-achtige toepassingen terecht te komen, want de moderne systemen zijn gebruiksvriendelijk en tegelijk waterdicht.