Veilig op weg naar het nieuwe werken

(Blog) Voor veel werknemers is het werken op afstand een nieuw normaal geworden. Ze wennen aan hun thuiskantoren, de fysieke afstand met directe collega’s en klappen ondertussen dagelijks hun laptops open. Het vertrouwde praatje bij het koffieapparaat is ingeruild voor een virtueel gesprek. En langzaam maar zeker nemen ze daarmee een nieuwe manier van werken aan.

Werkgevers, aan de andere kant, wennen ook aan deze nieuwe realiteit. De afgelopen weken zijn ze druk bezig geweest om al het personeel van de juiste tools en hardware te voorzien, om daarmee de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Investeringen om het werken op afstand mogelijk te maken, met name bedoeld voor de korte termijn. Maar als die nieuwe manier van werken positief bevalt voor zowel werknemers als werkgevers, gaan ze straks dan nog wel terug naar kantoor?

Revolutie op de werkvloer

En sterker nog: willen werknemers nog wel terug naar kantoor? Wanneer bijvoorbeeld een lange reistijd is komen te vervallen, wint het thuiswerken het al snel. Ook kan het werken op afstand voor velen goed bevallen doordat ze meer focus hebben, of omdat alle collega’s vrijwel altijd bereikbaar zijn. In dat geval houden werkgevers er uiteindelijk een leeg – bijna onnodig – kantoor op na met flink wat kosten. Een veelgehoorde oplossing is het zogenoemde ‘werken in ploegendiensten’. Bij zo’n schema werkt het personeel volgens een bepaalde structuur afwisselend vanuit huis en vanaf kantoor. Op die manier wordt de kantoorruimte alsnog benut en wordt de afstand tussen werknemers gewaarborgd. Een vorm van werken die voorheen niet tot onze verbeelding zou spreken, puur omdat we de beroemde kantoortuin gewend waren. Daarmee vindt er een revolutie plaats in de manier waarop we werken. Zaken veranderen substantieel.

Verantwoord omgaan met data
Tegelijkertijd vergeten we hierbij vaak een belangrijke factor. Het werken op afstand, vanaf verschillende plaatsen, impliceert namelijk automatisch dat data ook naar verschillende plaatsen wordt overgedragen. Zowel fysiek als digitaal. Met zoveel verschillende contactpunten en manieren waarop data wordt uitgewisseld, ontstaan er ook grotere risico’s voor bedrijven. Een datalek door menselijk toedoen kan tenslotte zomaar gebeuren. Zeker wanneer medewerkers zich afwisselend tussen verschillende werkplekken moeten verplaatsen en daarbij data via onbeveiligde dragers meenemen.

Daarom is het belangrijker dan ooit tevoren om data op de juiste manieren te beschermen. Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston Benelux benadrukt dit “We moeten ervoor zorgen dat werknemers op een veilige en verantwoorde manier met data omgaan. Dat doen we natuurlijk al door het faciliteren van een veilige thuiswerk plek met VPN-connectie en de inzet van gecertificeerde software. Maar het gaat veel verder dan dat. Medewerkers zullen mogelijk ook fysiek data van kantoor naar huis, en andersom verplaatsen. De juiste hardware voor dit dataverkeer is essentieel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan encrypted USB’s of SSD’s. Maar de juiste tools is slechts de helft.”

Ferdi doelt hiermee op het creëren van bewustzijn onder werknemers. “Door ze de gevolgen van een mogelijk datalek te laten inzien en uitleg te geven over manieren om dit te voorkomen, weten ze straks alles over het beschermen van data. Kennis is macht, net zoals de data zelf. De manier waarop we werken verandert volledig; de manier waarop we veilig met data moeten omgaan, blijft daarbij een ongewijzigd fundament.”

Interview met Ferdi van der Zwaag
Team Leader Benelux
Kingston Benelux