Vier succesfactoren van een surveillance-oplossing

De keuze voor een nieuw bewakingssysteem kan voor de nodige hoofdbrekens zorgen bij organisaties: op welke technische vereisten moet je letten, hoe zorg je ervoor dat een systeem nog de nodige jaren meekan en wat is je opslagbeleid? Het zijn maar enkele vragen die elke organisatie zich zou moeten stellen bij het vernieuwen van hun bestaande surveillance-oplossing. Synology geeft enkele tips. 

1. Uitvaltijd beperken 

Een surveillancesysteem wil je altijd aan hebben staan, zodat je ervan verzekerd bent dat camera’s te allen tijde opnemen en je achteraf beelden terug kan kijken. Een opslagschijf die slecht functioneert waardoor gegevens verloren gaan, kan in dat geval roet in het eten gooien. Kies daarom voor een oplossing met schijfredundancy, waarbij gegevens op meerdere schijven worden opgeslagen en er altijd een back-up beschikbaar is. Maar ook zoiets simpels als stroomtoevoer wordt lastig wanneer iemand per ongeluk de stekker uit het stopcontact haalt. Zorg daarom voor een systeem met dubbele voeding, zodat de stroomtoevoer gegarandeerd blijft.  

2. Beheer op afstand 

Wanneer er sprake is van meerdere locaties waar gesurveilleerd wordt, is het handig als alle live feeds en opgenomen beelden in één centraal systeem bekeken kunnen worden.  Een dergelijk centraal systeem is eveneens geschikt om op afstand firmware-updates te installeren op de lokale devices. Zo zorg je voor een centrale plek waar het overzicht gehouden kan worden. 

3. Compatibiliteit 

Wellicht hangen er al camera’s op locatie die nog prima functioneren, het is in dat geval niet noodzakelijk om alle apparatuur te vervangen. Kies daarom voor een surveillance-oplossing die compatibel is met bestaande devices. 

4. Hoge beschikbaarheid 

Door te kiezen voor een high availability-cluster voor de hostservers, is maximale beschikbaarheid gegarandeerd (en dus continue bewaking gewaarborgd). Als de actieve server onverhoopt uitvalt, neemt de passieve server zijn taken onmiddellijk over. Dit zorgt voor ononderbroken opnames en garandeert de gegevensintegriteit. 

Een voorbeeld van een organisatie die voor de keuze van een nieuw surveillancesysteem stond, is parkeerbeheerder Q-Park. Zij waren voor hun Britse locaties op zoek naar een nieuw systeem en kozen voor de oplossingen van Synology. Darren Maskrey, Head of Operations (Great Britain) bij Q-Park: “Over het geheel genomen is Synology een uitstekend platform om het CCTV-aspect van het bedrijf tot een veel effectiever en nuttiger instrument te maken, van beveiliging tot algemeen gebruik.”