Thales richt S3NS op

De Franse dochteronderneming 3SNS van Thales is op basis van een partnership met Google Cloud tot stand gekomen, maar valt volledig onder de controle van de Thales Group. S3NS ondersteunt publieke en private organisaties in Frankrijk om te kunnen profiteren van de kracht van het Google Cloud Platform, terwijl hun gevoelige data optimaal wordt beschermd.

Hiermee voldoen zij aan de criteria van het Franse nationale cybersecurity agentschap (Agence nationale de la sécurité des systèmes d'information - ANSSI). De manier waarop Thales in Frankrijk samenwerkt met een public cloudserviceprovider via een nieuwe dochteronderneming is een blauwdruk voor de plannen van de cybersecurityspecialist, bijvoorbeeld voor Nederland.

Het nieuwe bedrijf S3NS opereert onder Franse wetgeving en volgt op de aankondiging van het partnerschap met Google Cloud uit het najaar van 2021. In die overeenkomst spraken Thales en Google af om gezamenlijk een Trusted Cloud-oplossing te ontwikkelen die aan alle lokale wet- en regelgeving voldoet. Op deze manier spannen beide wereldspelers zich in om bedrijven en publieke instellingen te helpen innoveren en hun digitale transformatie te versnellen. Zodanig, dat deze organisaties autonoom blijven in hun relatie met de cloudprovider en verzekerd zijn van datasoevereiniteit.

De Trusted Cloud-oplossing van S3NS is vanaf de tweede helft van 2024 beschikbaar en voldoet dan aan de eisen van de Franse security waakhond ANSSI. S3NS opereert vanaf dit jaar al vanuit drie verschillende datacenters in Frankrijk, zodat data en workloads gegarandeerd op Frans grondgebied worden verwerkt en opgeslagen. De oplossing wordt gecompleteerd door extern beheer van encryptiesleutels, zodat klanten toegang tot data optimaal kunnen beveiligen.