Particuliere beveiligers ook in anti- agressieprogramma overheid?

Foto: Veiligheidsbranche.nl

Gaat het actieplan van de taskforce 'Onze Hulpverleners Veilig' ook betrekking hebben op het werk van particuliere beveiligers? Dat was de vraag die voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche stelde aan taskforce-voorzitter Pieter Verhoeve, tevens burgemeester van Gouda. Hij deed dat tijdens een werkbezoek op 10 mei. Verhoeve zei namens de taskforce verder te willen praten over de vraag of de reikwijdte van zijn programma moet worden vergroot.

Voorafgaand daaraan luisterde hij naar de verhalen van een aantal vertegenwoordigers van particuliere beveiligingsbedrijven waarvan medewerkers het slachtoffer waren geworden van agressie van het publiek. De kern: waar heel vroeger de politie optrad in winkels, bij evenementen en in de horeca staat de beveiliger nu in de eerste linie.

De taskforce heeft als doel om de in de afgelopen jaren sterk toegenomen agressie tegen hulpverleners terug te dringen. Dit overheidsprogramma ziet op  dit ogenblik uitsluitend op personeel van overheidsgerelateerde organisaties: politie, boa’s, brandweer enz. ‘Maar de samenleving, de agressieve mensen, maken geen onderscheid tussen overheidshulpverleners of particuliere hulpverleners,’ analyseerde Van der Steur. ‘Ze dragen allemaal een uniform, ze hebben er allemaal last van.’

De Nederlandse Veiligheidsbranche behartigt de belangen van bedrijven die zich bezighouden met beveiliging en beheersing van risico’s met betrekking tot personen, objecten en bedrijfsvoering. De omzet van de branche is circa 1,4 miljard euro. Er zijn ongeveer 25.000 beveiligingsmedewerkers actief in Nederland, van wie 90 procent werkt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Nederlandse Veiligheidsbranche.