Niet-reglementaire bewakingscamera kan hoge boetes opleveren

In de strijd tegen diefstal of vandalisme schakelen steeds meer bouwbedrijven camerabewaking in op de werf. Dat is een goed hulpmiddel om de veiligheid op en rond de werf te verhogen. Maar de geplaatste systemen blijken niet altijd in orde met de wettelijke richtlijnen. “De wetgever ziet nochtans strikt toe op de privacy bij beeldverwerking. Worden de regels niet gevolgd, dan kunnen bouwbedrijven hoge boetes oplopen”, waarschuwt bewakingsbedrijf BauWatch. 

Bij camerabeveiliging is de installateur van het systeem verplicht om een projectie in en rond de site te maken. Maximaal twee procent van de openbare weg mag immers in beeld komen en dat mag enkel uit noodzaak voor de beveiliging. Camera’s moeten daarom doordacht geplaatst worden en hun actieradius moet zich beperken tot de zone waar ze beelden van de werf en mogelijke onregelmatigheden moeten detecteren.

“Op basis van de projectie maken wij ook een grondplan op, waarop alle camera’s, types camera, camerahoeken en kijkrichtingen in detail aangeduid zijn. Dat plan moet altijd op de site aanwezig zijn, zodat controlerende instanties het te allen tijde kunnen raadplegen”, vertelt Laurent Cauvin, managing director van BauWatch België.

Daarnaast heeft een opdrachtgever een meldingsplicht bij de politiediensten wanneer hij camerabeveiliging op een terrein wil installeren. “Dat moet ten laatste de dag voor de installatie van de camera’s gebeuren. Bij alle toegangspunten voor werknemers en bezoekers geldt ook een signalisatieplicht: ze moeten op de hoogte worden gebracht dat ze gefilmd kunnen worden. Dat doe je met het daarvoor bestemde pictogram, zoals voorgeschreven door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.”

En dan komt er nog een taak bij: de beeldverwerkingsverantwoordelijke (de persoon die beslist heeft om bewakingscamera's te plaatsen) is verplicht om een register bij te houden van alle beeldverwerkingsactiviteiten. Wie bekijkt de beelden of wie maakt het beveiligingsplan op? Waar worden de beelden bewaard en hoelang? De Europese privacyregels hebben hier een duidelijk kader voor bepaald.

Bouwbedrijven die voor deze vorm van werfbeveiliging kiezen, moeten dus aan een hele reeks voorschriften voldoen. Wie het correct wil aanpakken, verdiept zich dus best goed in de wetgeving. Indien de voorwaarden voor het plaatsen en gebruiken van camera’s niet worden nageleefd, kan een geldboete opgelegd worden tot 10.000 euro. Bij een schending van de regels inzake verboden beelden of de toegang tot de beelden, kan de boete oplopen tot 20.000 euro.

Daarom kiezen steeds meer bouwondernemingen voor een professionele partner om de cameradetectie te installeren en hen te begeleiden bij de formaliteiten. “BauWatch is een vergund bedrijf, met gecertificeerd personeel en meer dan 600 cameramasten actief in België. Wij kunnen de beveiliging snel en eenvoudig overnemen”, legt Laurent Cauvin uit. “Als onze meldkamer ziet dat er zich iemand op de werf bevindt, kan ze die persoon aanspreken via de luidsprekers die in de bewakingsmasten zijn geïntegreerd. Indien nodig kan ze ook onmiddellijk de politie of een externe beveiligingsdienst inschakelen.”