Helft werknemers ergert zich aan het aanmaken van wachtwoorden

World Password Day staat wereldwijd in het teken van het creëren van bewustwording rondom het omgaan met wachtwoorden. Toch blijkt uit het Digital Trust Index-onderzoek van wereldwijd leider in technologie en cybersecurity Thales, dat het continu aanpassen van wachtwoorden zorgt voor veel irritatie op de werkvloer onder werkenden (48%). Ook organisaties (64%) voelen zich regelmatig gefrustreerd als het om wachtwoorden gaat. Zo blijkt het aanpassen en instellen van wachtwoorden een omslachtig proces.

Guido Gerrits, VP Workforce Authentication bij Thales: "Op World Password Day horen we elk jaar weer hetzelfde advies: gebruik sterke wachtwoorden. Dat advies gaat echter niet meer op in deze tijd.  Wachtwoorden zijn tegenwoordig makkelijk te kraken en leggen daarmee veel druk op de eindgebruikers. Het steeds moeten veranderen van wachtwoorden vormt dan ook een grote bron van irritatie. Zolang menselijke fouten nog de belangrijkste oorzaak van datalekken zijn, zou dit ook voor bedrijven een groot punt van zorg moeten zijn. Ontwikkelingen op het gebied van AI en kwantumcomputing, die het gebruik van gegevens en de manier waarop deze worden gebruikt stevig in de schijnwerpers zetten, maken dit alleen nog maar een belangrijker onderwerp.”

"Als we een bewustwordingsdag nodig hebben, dan is het tijd om het belang van passkeys te benadrukken. Met behulp van cryptografische technieken zijn wachtwoorden moeilijker te kraken, waardoor ze veel veiliger zijn. Ze worden ook automatisch gegenereerd en kunnen veilig worden opgeslagen op apparaten. Hierdoor is het niet meer nodig om lange, ingewikkelde wachtwoorden te maken. Verder zorgen passkeys voor meer privacy door authenticatie toe te staan zonder gevoelige informatie door te geven – waardoor het risico op datalekken afneemt. “