Gelderland daagt gemeenten uit met cyberchallenge

De provincie Gelderland organiseert een cyberchallenge voor Gelderse gemeenten om hen te faciliteren bij het versterken van hun digitale weerbaarheid. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog over het belang van de aanpak: “Ook al denk je dat jouw organisatie de cybersecurity goed op orde heeft, het kan altijd misgaan. Het vraagt om continue alertheid.” Met de cyberchallenge gaat de provincie Gelderland deelnemende gemeenten hacken als een soort nulmeting. Daarmee krijgen gemeenten inzicht in hoe het ervoor staat en in eventuele zwakke plekken.

Ze kunnen dan gerichte maatregelen nemen. De gemeenten die het best uit de nulmeting komen, krijgen een ‘red cell’, een vorm van ‘red teaming’ waarbij de gemeenten compleet worden doorgelicht.

Van ’t Hoog vertelt over de keuze achter deze aanpak: “Het wedstrijdelement maakt dit project echt anders dan anders. Gemeenten vragen zich wellicht nog af waarom ze aan zo’n project voor cyberweerbaarheid mee moeten doen. Het kost extra tijd en ze hebben toch alles goed op orde? Tegen hen zeggen we met deze challenge: “Laat maar zien hoe goed je het voor elkaar hebt, zodat we ook van elkaar kunnen leren.”

Lees verder op de website digitaleoverheid.nl