Fortinet breidt cloudbeveiliging uit met vier nieuwe virtuele appliances

Fortinet, leverancier van netwerkbeveiliging en van unified threat management (UTM), zal vier nieuwe virtuele appliances op de markt brengen die de mogelijkheden bieden om gevirtualiseerde en cloudomgevingen geheel te beveiligen verder uitbreiden. De virtuele appliances FortiGate, FortiManager,  FortiAnalyzer en FortiMail worden gecombineerd met fysieke appliances. De virtuele beveiligingsappliances van Fortinet zijn gebouwd om te draaien op VMware hypervisors. De nieuwe virtuele FortiGate-appliances helpen netwerkinfrastructuren beveiligen met een geïntegreerde multi-threat-beveiliging.

Net als een traditionele FortiGate-appliance, beschermt een virtuele FortiGate-appliance de infrastructuur tegen vele verschillende bedreigingen door klanten in staat te stellen hun stand-alone beveiligingstechnologieën te consolideren. Hierdoor verminderen de kosten en de complexiteit van hun beveiligingsinfrastructuur. Klanten kunnen een firewall, VPN, aanvalspreventie, malwarepreventie, toepassingsbeveiliging en volledige contentbescherming, preventie van gegevensverlies, webfilter en antispam combineren en hebben als bijkomend voordeel de mogelijkheid om het verkeer tussen zones te controleren. Daarnaast kunnen de virtuele FortiGate-appliances samen met traditionele FortiGate-appliances worden gebruikt om ervoor te zorgen dat zowel de perimeter als de virtuele lagen in een virtuele omgeving beschermd, zichtbaar en makkelijk te beheren zijn.

De virtuele FortiManager-appliances leveren de tools die nodig zijn voor een effectief beheer van een Fortinet-beveiligingsinfrastructuur van om het even welke omvang, van enkele apparaten tot duizenden appliances en endpoint-beveiligingsagenten. De appliances bieden een gecentraliseerde, op beleidsregels gebaseerde provisioning, configuratie en updatebeheer voor FortiGate-, FortiWiFi- en FortiMail-appliances, alsook FortiClient-endpointagenten. De  nieuwe appliances voegen tevens op veilige wijze logboekgegevens van Fortinet-apparaten en andere syslog-compatibele apparaten samen.

Met een uitgebreid pakket eenvoudig aanpasbare rapporten kunnen gebruikers records filteren en controleren, waaronder gegevens over verkeer, gebeurtenissen, virussen, aanvallen, webcontent en e-mail. Door de gegevens te analyseren, kunnen ze hun beveiligingsstandpunt bepalen en waken over de naleving van de regelgeving. FortiAnalyzer biedt ook geavanceerde beveiligingsbeheerfuncties, zoals het in quarantaine plaatsen van bestanden, correlatie tussen events, kwetsbaarheidsevaluaties, verkeersanalyse en het archiveren van de inhoud van e-mails, webtoegang, instant messaging en bestandsoverdrachten.

De virtuele FortiMail-appliances voor berichtbeveiliging werden ontworpen om inkomende spam en malware te blokkeren voordat ze een netwerk kunnen platleggen en nadelige effecten kunnen hebben voor gebruikers. Ze helpen ook voorkomen dat uitgaande spam of malware (inclusief mobiel 3G-verkeer) ertoe leidt dat andere antispam-gateways gebruikers op de zwarte lijst zetten.

Virtuele appliances zijn vergelijkbaar met hun hardwaretegenhangers, in die zin dat Fortinet Virtual Domain (VDOM)- en Administrative Domain (ADOM)-technologieën blijft leveren om virtuele en multi-tenant-omgevingen te beveiligen en te beheren. De virtualisatietechnologieën werken samen met virtuele LAN's (VLANs) van industriestandaard om één virtueel of fysiek Fortinet-apparaat in staat te stellen honderden domeinen in de omgeving te ondersteunen. Hierdoor zijn essentiële zichtbaarheids- en beveiligingscontroles tussen zones mogelijk terwijl de voordelen van virtualisatie behouden blijven.

"Terwijl enkele beveiligingsbedrijven ploeteren in de marge met producten die de netwerkperimeter en de virtuele laag beveiligen, is Fortinet het enige bedrijf dat het volledige spectrum van content- en netwerkbeveiliging aanbiedt in een geïntegreerde appliance die is ontworpen om zowel de netwerkperimeter als de virtuele lagen te beveiligen", aldus Michael Xie, oprichter, CTO en vice-president engineering bij Fortinet. "Door een diepere integratie in de virtuele omgeving mogelijk te maken, zijn we nu goed geplaatst om ons marktleiderschap op het vlak van beveiliging te versterken en de beveiliging in de ‘as-a-service'-beweging te vergemakkelijken."

Klanten krijgen met de lanceren van deze vier nieuwe virtuele appliances de keuze uit fysieke en virtuele vormfactoren, die samen de blinde vlekken in de beveiliging wegwerken en het beveiligingsbeheer in gevirtualiseerde infrastructuuromgevingen verbeteren. De gecombineerde oplossing maakt een diepere integratie in de virtuele omgevingen mogelijk en stelt het bedrijf in staat de reikwijdte van zijn geconsolideerde beveiliging verder uit te breiden in de virtuele beweging.

De risico's die gepaard gaan met blinde vlekken in de virtuele omgeving vormen, samen met het gebrek aan beveiligingsbeheer, een steeds groter probleem naarmate virtuele omgevingen groeien. Door klanten de keuze te bieden uit fysieke en virtuele appliances, levert Fortinet een 'single pane of glass' beheerplatform. Dit geeft hen de flexibiliteit om fysieke en virtuele appliances te combineren en zo de juiste mix van prestaties, zichtbaarheid en beheer te verkrijgen

Fortinet beveiligt virtuele architecturen sinds de introductie van de Virtual Domain-technologie (VDOM) in 2004. Fortinet versterkte zijn virtualisatiemogelijkheden in 2006 na de overname van de intellectuele eigendommen en technologie van CoSine Communications, een van de eerste leiders op het vlak van virtuele appliances. De technologie stelt dienstenaanbieders in staat hun on-demand-platformen te differentiëren met een volledig aanbod van gevirtualiseerde netwerkbeveiligingsdiensten met toegevoegde waarde. Grote ondernemingen doen ook een beroep op de technologie van Fortinet om de data in hun private en hybride clouds te beveiligen. De virtuele appliances FortiGate en FortiManager zijn nu verkrijgbaar. De virtuele appliances FortiAnalyzer en FortiMail zullen in het vierde kwartaal van 2010 verkrijgbaar zijn.