F5 blokkeert met AI fraude die gemist wordt door bestaande technologie

F5 introduceert Shape AI Fraud Engine (SAFE), een SaaS-oplossing voor het tegengaan van frauduleuze online transacties die niet opgevangen worden door bestaande anti-fraude tools. SAFE gebruikt een in de praktijk geteste AI-engine die elke online transactie evalueert op basis van omvang, omgeving en gedrag om de intentie te achterhalen en fraude tegen te gaan voordat het gebeurt.

Traditionele antifraude-tools gaan uit van relatief zwakke datasignalen en statische regels om steeds slimmer handelende fraudeurs te stoppen. Het wordt lastiger voor deze tools om te bepalen of er wel of geen goede intenties achter een transactie zitten. Daarnaast zitten ze legitieme gebruikers vaak in de weg door middel van extra drempels als multi-factor authenticatie. Naast financiële verliezen door succesvolle fraude is er dus ook een mindere gebruikerservaring.

SAFE is daarentegen een volledig beheerde dienst, AI-aangestuurd en stopt fraudeurs in real-time. Hierdoor laat het tot wel 90 procent van de legitieme gebruikers zonder enig oponthoud door. Het detecteert en blokkeert opkomende bedreigingen en beschermt applicaties, zodat bedrijven hun digitale initiatieven kunnen versnellen en de werkdruk op antifraude-teams af kan nemen.

SAFE identificeert frauduleuze transacties in alle stappen die gebruikers kunnen zetten, van het aanmaken van nieuwe accounts en login tot aankopen en betaling. SAFE kan meeschalen met applicaties om de juiste performance, security en andere diensten te ondersteunen. In de meeste gevallen detecteert SAFE twee keer zoveel fraudegevallen als traditionele tools. Bij een Amerikaanse bank werden 250 procent meer account take-over fraudes gedetecteerd in de eerste 60 dagen van de SAFE ingebruikname, waarmee 10 miljoen dollar werd bespaard. 

Antifraude-teams worden dankzij SAFE ook effectiever, doordat fraude actief wordt tegengehouden zonder de noodzaak tot het maken en beheren van regels. Daarnaast is SAFE een volledig beheerde dienst met voortdurende finetuning vanuit de Shape fraude-experts. Doordat fraude al aan de buitenkant wordt tegengehouden hoeft het antifraude-team ook minder tijd te besteden aan handmatig onderzoek. Bij een van de eerste ingebruiknames kon 67 procent van de gevonden fraudegevallen worden geblokkeerd in plaats van onderzocht. Bij een andere klant werden 33.000 transacties tegengehouden die normaliter onderzocht moesten worden.

Applicaties liggen onder vuur door fraude vanuit bots en andere malafide automatisering of van mensen met slechte bedoelingen. Dankzij machine learning kan Shape geautomatiseerd verkeer onderscheiden van menselijk handelen, en malafide pogingen van goedbedoelde acties zijn. Het biedt dynamische verdediging om fraude en misbruik tegen te gaan. SAFE past bovendien analytisch inzicht toe dat is opgedaan bij de verdediging van de grootste en meest aangevallen applicaties ter wereld.