Disruptieve security cruciaal in 2024 voor weerbaarheid cyberdreigingen

Het afgelopen jaar markeerde een cruciaal hoofdstuk in de wereld van cybersecurity, gekenmerkt door een unieke mix van wereldwijde gebeurtenissen en evoluerende technologie. Economische verschuivingen en geopolitieke spanningen werden in 2023 vergezeld door een toename van cyberaanvallen. Van gerichte phishing campagnes tot grootschalige ransomware aanvallen, organisaties en individuen werden geconfronteerd met een steeds complexere dreigingsomgeving.

Daarentegen voegden nieuwe technologieën zoals Generative Artificial Intelligence (AI), in 2023 extra complexiteit toe aan het cybersecurity landschap, waardoor de vraag naar voortdurende aanpassing en verbetering van digitale weerbaarheid werd onderstreept. Deze ontwikkelingen benadrukken de noodzaak van veerkrachtige en disruptieve securitytechnologie en roepen de vraag op wat we in 2024 kunnen verwachten binnen het security domein? Distology doet vijf security voorspellingen voor 2024:

De vijf security voorspellingen voor 2024 

  1. Zero Trust wordt noodzaak als security aanpak
    Tot maart 2024 heeft de Nederlandse overheid de tijd om de NIS2-richtlijn te implementeren. In de aankomende maanden zal specifieke aandacht worden besteed aan handhaving en toezicht op deze implementatie. Competente autoriteiten zullen worden aangesteld om controles uit te voeren en te verifiëren of organisaties met ‘kritieke infrastructuur’ voldoen aan NIS2. Dit omvat ook OT-systemen, die in toenemende mate worden geïntegreerd met IT-systemen. Organisaties worden aangemoedigd om proactief te voldoen aan NIS2-richtlijnen om de beveiliging van vitale infrastructuren te waarborgen. Als gevolg daarvan zullen organisaties die nog geen gebruik maken van het Zero Trust beveiligingsmodel, ook in 2024 de overstap gaan maken.

    Door grondige verificatie van elke gebruiker, elk apparaat en elke toegangspoging, ongeacht de locatie of het interne/externe karakter, biedt het Zero Trust model een extra beveiligingslaag die nauw aansluit bij de vereisten van NIS2. Het minimaliseert het risico op ongeautoriseerde toegang tot kritieke systemen en gegevens, waardoor organisaties kunnen voldoen aan de normen voor beveiliging en controle zoals voorgeschreven door NIS2.
     

  2. Cyberverzekeringen veranderen
    Naarmate de kloof groter wordt voor degenen die op zoek zijn naar cyberverzekering en verzekeraars die elk jaar meer geld verliezen aan uitkeringen van polispremies, lijken de werelden van verzekeringen en IT-oplossingen steeds meer te overlappen. Opkomende geautomatiseerde Governance, Risk & Compliance (GRC) platforms, zoals Drata, zullen een aanzienlijke rol spelen bij het stroomlijnen van processen en het ondersteunen van de verzekeringsmarkt.
     
  3. Artificial Intelligence (AI) wordt steeds relevanter
    AI wordt zowel benut door cybercriminelen als beveiligingsbedrijven. Dreigingsactoren zullen blijven vertrouwen op generieke AI om steeds overtuigender phishingaanvallen te ontwikkelen, variërend van tekst, spraak tot video. Gelijktijdig zal de technologiewereld blijven profiteren van generieke AI en machine learning om zich te verdedigen tegen deze voortdurend evoluerende dreigingen. Tegen het einde van 2024 zal elke cybersecurity oplossing die niet duidelijk heeft aangetoond hoe zij deze technologieën integreren in hun architectuur voor verdediging, detectie en respons, waarschijnlijk nauwlettender worden bekeken door zowel klanten als partners.
     
  4. Customer Identity & Access Management (CIAM) steeds belangrijker
    Terwijl bedrijven in 2024 steeds meer afhankelijk worden van geavanceerde digitale ecosystemen, zal Customer Identity & Access Management (CIAM) een sleutelelement zijn in de bescherming tegen interne en externe bedreigingen. Bedrijven streven ernaar om staande privileges te minimaliseren of zelfs te elimineren, waardoor werknemers of aannemers toegang hebben tot grote hoeveelheden gegevens louter op basis van hun functie. In een tijdperk waarin datasecurity cruciaal is, wordt CIAM gezien als een essentieel instrument.

Met de nadruk op het verminderen van onnodige risico's, stelt CIAM bedrijven in staat om precies de juiste mate van toegang te verschaffen die nodig is voor werknemers om hun taken uit te voeren, zonder overbodige privileges. Dit gaat verder dan een eenmalige toewijzing van rechten en houdt in dat de toegangsrechten voortdurend worden aangepast aan de actuele behoeften van de werknemer binnen hun rol.

  1. Slimmere surveillance voor betere veiligheid
    In 2024 zal Artificial Intelligence (AI) door de snelle ontwikkelingen steeds frequenter geïntegreerd worden in surveillancetechnologie. Hierdoor kunnen camera's niet alleen beelden vastleggen, maar ook verdachte patronen identificeren en proactief reageren op mogelijke bedreigingen. Met zelflerende capaciteiten passen ze zich aan veranderende omstandigheden aan, verminderen het risico op valse alarmen en handelen proactief door bijvoorbeeld automatisch waarschuwingen te genereren of geprogrammeerde acties te ondernemen. Deze vooruitgang belichaamt niet alleen technologische groei maar markeert ook een paradigmaverschuiving naar een adaptiever, responsiever beveiligingssysteem dat snel en nauwkeurig handelt voor maximale veiligheid.