Cloudflare over verstoringen internet in Q1 2024

Cloudflare heeft zijn ‘Internet Disruptions’-rapportage over het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd. De bevindingen van dit kwartaal maken vooral de verstoringen in Gaza en Oekraïne tijdens hun aanhoudende conflicten inzichtelijk, evenals een door de overheid gesanctioneerde sluiting in Pakistan tijdens de verkiezingen.

Internetverbinding in de Gazastrook: Het internet in de Gazastrook wordt nog verstoord, ondanks de agressie van de oorlog tussen Israël en Hamas. In oktober, november en december publiceerde Paltel (Palestine Telecommunications Company) verschillende berichten op sociale media over verstoringen van de vaste, mobiele en internetdiensten. Tijdens het eerste kwartaal van 2024 werden soortgelijke storingen waargenomen op 12 januari, 22 januari en 5 maart.

De oorlog in Oekraïne blijft leiden tot internetverstoringen: op 22 februari beschadigden Russische luchtaanvallen op kritieke infrastructuur in Oekraïne energiecentrales in het hele land, wat resulteerde in wijdverbreide stroomstoringen. Deze stroomstoringen resulteerden tevens in internetstoringen in meerdere regio's in Oekraïne, waaronder Charkov, Zaporizja, Odessa, Dnipropetrovsk Oblast en Khmelnytskyi Oblast.

Internetverstoring in 13 Afrikaanse landen als gevolg van schade aan onderzeese kabels: Op 14 maart heeft schade aan meerdere onderzeese kabels voor de westkust van Afrika gevolgen gehad voor de internetconnectiviteit in 13 landen in West- en Zuidelijk Afrika. De schade werd naar verluidt veroorzaakt door rotsinstortingen onder water en veroorzaakte niet alleen een verstoring van de internetverbinding, maar ook beschikbaarheidsproblemen voor Microsoft Azure- en Office 365-cloudservices.

Pakistan beperkt internettoegang op de verkiezingsdag: De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit (PTA) zei dat internetdiensten beschikbaar zouden blijven als burgers op 8 februari naar de stembus gingen om een nieuwe regering te kiezen. Op die dag sloten de Pakistaanse autoriteiten echter de mobiele internettoegang in het gehele land af tijdens de periode dat kiezers hun stem uitbrachten. De autoriteiten schreven deze maatregel toe aan ‘het handhaven van de openbare orde’, in de nasleep van het geweld dat de dag ervoor had plaatsgevonden.