‘Verbeterde wachtwoorden kunnen 95 % van beveiligingslekken voorkomen’

Gebruik een wachtwoordzin

Recent ontdekte beveiligingsproblemen in zonnepaneelinstallaties hebben enorme kwetsbaarheden aan het licht gebracht bij duizenden systemen over de hele wereld. Arwi van der Sluijs, CEO van cybersecuritybedrijf NFIR, meldt dat 95 procent van de beveiligingslekken kunnen worden voorkomen door wachtwoorden te verbeteren.  

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de Chinese fabrikant SolarMAN, die monitoringssoftware voor omvormers produceert, te maken had met een ernstig beveiligingslek. Het bedrijf had een standaardwachtwoord, 'admin', voor hun online-controlepaneel laten rondslingeren op het internet. Hierdoor kon iedereen toegang krijgen tot het administratorpaneel en kregen hackers vrij spel. Van der Sluijs benadrukt het belang van het nemen van effectieve beveiligingsmaatregelen. "Maar liefst 95 procent van de beveiligingslekken kan worden voorkomen door eenvoudige aanpassingen in de beveiligingspraktijken."  

Wachtwoordzin  
Van der Sluijs legt uit dat het nuttig is om wachtwoorden te gebruiken in de vorm van een zin. "Het gebruik van een wachtwoordzin, in plaats van een eenvoudig wachtwoord, is een effectieve manier om de beveiliging te versterken. Door langere wachtwoorden met meerdere tekens te gebruiken, wordt het kraken van wachtwoorden aanzienlijk moeilijker voor potentiële hackers.”  

Brut force-methode 
Volgens Van der Sluijs toont de ‘brute force-methode’, een methode waarbij hackers duizenden wachtwoorden per minuut kunnen raden totdat ze de goede hebben, het belang van het gebruik van wachtwoordzinnen aan. “Deze methode is essentieel om gevoelige gegevens veilig te houden en beveiligingslekken te voorkomen.”