Gouden tijden voor…?

(Column) Er is nog een branche die het inmiddels heel moeilijk heeft door de coronamaatregelen: het ‘analoge‘ inbrekersgilde. Dat kan maar moeizaam de dagen (en nachten) doorkomen. Door al die thuiswerkers is er nooit meer een geschikt moment om ‘even binnen te wippen’. Misschien kan de overheid ook deze hardwerkende zelfstandig ondernemers tegemoet komen? Daarentegen lijken het gouden tijden voor de digitale inbrekers… Tijd voor een digitale transitie in de wereld van deze ‘leencultuur’?

Even serieus: nu we weer hard op weg zijn naar een tweede lockdown zullen veel ondernemers uiterst creatief moeten worden om nog wat aan omzet te kunnen genereren. Thuiswerken wordt voorlopig een vast gegeven. Ook al willen we er niet allemaal of helemaal aan, het zal naar mijn idee tot zeker het voorjaar duren voor er weer – om in de juiste termen te blijven – iets positiefs is te melden. Hoe graag we het ook anders zouden zien.

Als mijn voorspelling uitkomt, houdt dat in dat we tegen die tijd ongeveer een jaar bezig zijn met het coronavirus. Het is de vraag wat dan de stand van zaken is rondom een vaccin, maar laten we eens van het ‘positieve’ uitgaan: dat is er dan. Dus kunnen we weer met zijn allen de straat op, alle uitgestelde feestjes vieren en op tafel dansen. Misschien zelfs nog even snel op wintersport naar Oostenrijk, Ischgl of zo… Schijnt lompgezellig te zijn in de bars daar.

Wat het werk betreft kunnen we dan weer naar kantoor. Of niet natuurlijk, net wie het heeft overleefd of niet, maar de keus is er dan tenminste weer. Ik ben benieuwd wie dan kan zeggen dat hij precies weet waar alle informatie is gebleven die hij (of zij) heeft geproduceerd, veranderd, opgeslagen, gedeeld en weer opnieuw heeft opgeslagen in Dropbox of op zijn eigen pc of tablet. Dat zijn er minder dan we hadden gehoopt, schat ik in.

Dan zijn er natuurlijk nog de ondernemingen met medewerkers die bezoek hebben gehad van het digitale inbrekersgilde, misschien zelfs zonder dat ze daar erg in hadden. Delen van de gevoelige en bedrijfskritische informatie op die eigen apparaten zijn gekopieerd, hergebruikt en ‘tot eigen nut en genoegen aangewend’. Hetzelfde apparaat waar die medewerker al zijn bol.com- en thuisbezorgd.nl-bestellingen deed. Jouw klant weet inmiddels niet beter dan dat je bedrijf in rook is opgegaan nadat hij wel een factuur van jou had betaald, maar daar niets voor had gekregen. Of in het gunstigste geval, dat er een ‘andere accountmanager’ is. Product werd volgens die ‘andere accountmanager’ niet lang meer ondersteund, dus we zijn we maar naar wat anders uitgeweken, geeft de klant aan. Of je wordt het slachtoffer van ransomware. Je zult niet de eerste – en ook niet de laatste - zijn…

Beschikbaarheid, vindbaarheid en veiligheid van vertrouwelijke (bedrijfs)informatie is cruciaal om door te kunnen gaan. Thuis, op kantoor of waar dan ook. Dat blijkt ook uit ons Nationaal Thuiswerkonderzoek. Maar daaruit blijkt tevens dat in het gebruik en effectief beveiligen van die informatie nog grote winst valt te boeken. Kwestie van aandacht voor het probleem en investeren in oplossingen. Ook in deze barre tijden.

Zonder informatie is er immers geen business. Is ook een oplossing natuurlijk.

John de Waard