Kennissessie B2B marketing

Kennissessie B2B marketing wijst uit:

Meten is weten, maar weten wat je meet is nog niet zo eenvoudig…

We kennen allemaal het gezegde meten is weten. Maar het meten van het gedrag van je klanten is niet zo eenvoudig. Als één ding duidelijk is geworden na de kennissessie van Vakwereld in het sfeervolle Tobacco Theater in hartje Amsterdam is het wel dat getallen op zichzelf niets zeggen. Het gaat om de interpretatie en de relevantie van die getallen.

Wie doen van alles om onze klanten te bereiken, websites,. Nieuwsbrieven, social media, mailings etc. En van al die acties gaan we meten wat het effect is. Volgens marketingdeskundigen Eric Bremer en Astrid Kuyer is echter direct al het grootste knelpunt om de juiste doelgroep bereiken. Een open deur misschien, maar daarom niet makkelijker om te doorbreken. Het gaat om de waarheid achter al die cijfers, aldus het duo. Daarmee kun je wellicht meer zeggen of je wel bij de juiste mensen en bedrijven binnenkomt. ‘Het verkrijgen van getallen is op zich echter al een probleem, laat staan om daar de waarde van (h)erkennen. Bij onderzoeken zien we vaak dat de ondervraagden sociaal wenselijke antwoorden geven. Wat is daar dan nog de waarde van? Wanneer een video op vakwereld 1000x is bekeken, wat betekent dat dan? Is dat veel? Weinig? Ten opzichte waarvan? Wat is het effect van het belijken van die video of dat artikel? Kortom, het gaat veel meer om de interpretatie van de cijfers om een juist beeld te kunnen schetsen. Daar heb je wellicht veel meer cijfers en achtergronden voor nodig dan alleen die bezoek- of kijkcijfers van jouwsite of boodschap. Het is bijvoorbeeld veel interessanter om te weten wanneer en waarom lezers/kijkers afhaken. Daar kun je wat mee.’

Aangezien iedereen in de B2B makt eigenlijk min of meer uitgever is geworden van content, is het belangrijk goed na te bedenken dat de ontvangers van al die boodschappen veel kritischer zijn geworden.

Hoe je daarmee om moet gaan kunt u na de zomer lezen in een uitgave van EIM professional met als thema Output & Communicate, waarin onder meer de uitwerking van deze goed bezochte kennissessie zal worden gepubliceerd.