De strijd om het vogeltje

‘De strijd om het vogeltje’ is het verslag van de rommelige bedrijfsgeschiedenis van Twitter – inclusief de overname door Elon Musk in 2022 – en de belangrijke rol van het sociale medium in het vormgeven van de manier waarop de wereld haar nieuws krijgt. Ooit kleinschalig en vriendelijk. Uitgegroeid tot een platform dat ook plek biedt aan iedere vorm van verbale diarree op ieder niveau en op een manier die factchecken nauwelijks meer mogelijk maakt. Deze ‘biografie’ van Twitter leest als een spannende avonturenroman.

Kurt Wagner, journalist bij Bloomberg, neemt je mee in de rollercoaster van Twitter. Hij schrijft hoe Twitter ooit begon als sociaal platform met luchtige berichten van 140 tekens en uitgroeide tot een van de meest invloedrijke technologiebedrijven ter wereld. Hij gaat in op de triomfantelijke terugkeer van de idealist Jack Dorsey als CEO in 2015, de opkomst en ondergang van @RealDonaldTrump en de controversiële verkoop aan Elon Musk voor 44 miljard dollar.

Goed onderbouwd vertelt Wagner hoe dit sociale platform groeide tot een invloedrijke manier om jezelf als machtig politiek, sociaal of publiek persoon te profileren. Regelmatig gebruikt en misbruikt om ongefundeerde, onethische en pestende teksten de wereld in te gooien. Daarbij volkomen voorbijgaand aan de oorspronkelijke intentie. Korte teksten van max 140 karakters om te delen wat je aan het doen was.

Of je nu een voorstander of tegenstander van dit platform bent, dit boek geeft je een geweldige inkijk in de ‘biografie’ van Twitter. Over de voordelen maar ook over het misbruik dat bijvoorbeeld Trump en ook Musk van dit medium hebben gemaakt. Hun onvrede, infantiliteit en halve en hele onwaarheden. Politieke trucjes, ondernemerstrucjes, overnametrucjes, poppetjespolitiek en -management.

Een sociaal medium dat net als zoveel andere sociale media een hoop ongecensureerde shit als bagger over de mensheid uitstrooit. Volkomen voorbijgaand aan de diepere betekenis van sociaal. Namelijk oog hebben voor de medemens en begaan zijn met de ander. Medemenselijkheid dus. Maar dat stukje van sociaal lijkt te horen tot een heel ver verleden.

De strijd om het vogeltje is een ongefilterde spiegel van de mensheid. Worden we daar vrolijk van? Van de spiegel niet. Van het boek wel.

Lynn van de Steen

Over de auteur:
Kurt Wagner is journalist en doet verslag bij Bloomberg over sociale platformen en de impact ervan op de samenleving. Kurt groeide op in de buurt van Seattle, ging naar de universiteit van Santa Clara en woont nu met zijn gezin in Denver.

Uitgever: Volt (Singel Uitgeverijen)
ISBN: 9789021476698
416 pagina’s