Zakelijke VPN is met 240% gestegen tijdens lockdown

Uit door NordVPN-teams verzamelde gegevens blijkt een forse toename van het gebruik van zakelijk VPN tijdens de COVID-19-pandemie. De verkoop is in sommige landen met bijna 600% gestegen, terwijl het gebruik in Europa met meer dan 200% is gestegen. Nederland was een van de Europese leiders op het gebied van pieken in VPN-gebruik en zag een sprong van 240% nu bedrijven veilig werken op afstand proberen te organiseren.
 
Belangrijke Nederlandse cijfers:

  • Gebruiksuren van zakelijk VPN gestegen met 13%, wat aangeeft dat mensen langer werken.
  • Computergebruik gestegen met 112%, veel hoger in vergelijking met mobiel gebruik (+44%)

De pandemie heeft wereldwijd bedrijfsgedrag veranderd en het is interessant dat werknemers tot 38% langer online werken. Uit gegevens blijkt dat bedrijven op zoek zijn naar beveiligingsoplossingen voor werken op afstand om verhoogde cyberbeveiligingsrisico's te bestrijden.

In Nederland werd de gemiddelde werkdag 13% langer, dus een extra uur. Het VK, Frankrijk, Canada en Spanje zien een toename van twee uur, terwijl de VS de hoogste sprong in de lengte van een werkdag noteerde met drie extra uren. Naast de bevindingen onthulden de gegevens ook dat werknemers vroeger met hun werk beginnen, maar op dezelfde tijd ophouden. Het gebrek aan woon-werkverkeer in de ochtend kan hiervan de oorzaak zijn. Landen die door quarantaine zijn getroffen gebruiken meer dan ooit zakelijke VPN's. Verschillende landen in heel Europa zagen het gebruik met 200% toenemen. Bij het uitsplitsen van VPN-gebruik bleek dat desktopgebruik over de hele linie toenam en dat mobiel gebruik minder dramatisch toenam. Dit kan rechtstreeks worden toegeschreven aan de massale toevloed van werken op afstand over de hele wereld.