Wachtwoordgebruik stijgt terwijl veiligheid daalt

Bijna een op de drie (29 procent) IT-managers in Europa ziet gebruikersnamen en wachtwoorden nog steeds als het ultieme middel ter bescherming van de digitale werkomgeving. Dat blijkt uit de jaarlijkse Access Management Index van Thales die sinds 2017 wordt uitgevoerd. Dit onderzoek onder 400 IT-beslissers in zeven Europese landen, toont eveneens aan dat 67 procent van de organisaties van plan is het wachtwoordgebruik uit te breiden. Dat terwijl analisten zoals Gartner verwachten dat 90 procent van de bedrijven en instellingen in 2022 nog maar de helft van hun IT-infrastructuur toegang geeft via wachtwoorden.

IT-managers moeten gebruikers zo gemakkelijk mogelijk toegang geven tot een keur aan applicaties en clouddiensten. Tegelijkertijd stijgen de beveiligingsprioriteiten onder andere door een toename van cyberdreigingen. Doordat veel organisaties vanwege de Covid-19-pandemie vanuit huis werken, staan IT-afdelingen voor een nog grotere uitdaging collega’s van zowel gebruiksgemak als de systemen van voldoende beveiliging te voorzien. Volgens 67 procent van de IT-managers is het een flinke uitdaging om daar een goede balans in te vinden. Sterke oplossingen voor authenticatie en toegangsbeheer moeten volgens 96 procent van de ondervraagden het beveiligen van de cloudomgeving vergemakkelijken. Meer dan driekwart (76 procent) geeft tevens aan dat authenticatie een breed scala aan diensten moet ondersteunen zoals virtuele netwerken en cloudapplicaties.

IoT grootste doelwit van cyberaanvallen
Bijna alle organisaties hebben afgelopen twaalf maanden hun beveiligingsbeleid aangescherpt. Zo is er meer aandacht voor training van personeel en zijn de uitgaven voor toegangsbeheer gestegen. Alle Europese bedrijven geven aan dat ze controleren wie toegang krijgt tot hun bedrijfsgegevens. Dat wordt gestimuleerd door wet- en regelgeving zoals GDPR.

Nieuwe Internet of Things-oplossingen worden de grootste doelwitten voor cyberaanvallen, verwacht 57 procent van de IT-beslissers. Meer nog dan cloudapplicaties (55 procent) en webportalen (43 procent).