Vermijd rode kaarten

Deze zomer is de aandacht van de hele wereld gericht op het EK voetbal in Duitsland. Cybercriminelen en oplichters proberen hier een slaatje uit te slaan door de grote vraag naar tickets te misbruiken om mensen hun geld en persoonlijke gegevens af te troggelen. Persoonlijke gegevens kunnen worden misbruikt voor fraude of op het dark web aan andere criminelen worden doorverkocht, die er op hun beurt veel schade mee kunnen aanrichten.

Bij de start van de verkoop vorig jaar meldde de UEFA dat er meer dan 100 miljoen ticketaanvragen waren ontvangen, waarachter waarschijnlijk veel bots zaten die werden ingezet om tickets te bemachtigen om ze illegaal en voor meer geld door te verkopen. Dit leidde tot veel teleurgestelde fans die om deze reden geen kaartje meer konden bemachtigen.

“Voetbalfans die zich voorbereiden op EURO 2024 moeten voorzichtig zijn bij het kopen van last-minute tickets om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van oplichting en cyberfraude”, adviseert Joanna Rusin-Rohrig, Country Manager van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bij NordVPN. “Oplichters exploiteren de enorme populariteit van het evenement door neptickets aan te bieden of je naar phishing-websites te leiden. Vermijd oplichting door altijd bij vertrouwde distributeurs te kopen, op je hoede zijn voor verdacht lage prijzen en cybersecuritytools te gebruiken om potentiële bedreigingen te identificeren.”

De UEFA heeft al gewaarschuwd voor het kopen van ongeautoriseerde tickets die te koop worden aangeboden door derden op social media, marktplaatsen en secundaire ticketplatforms, die mogelijk niet in het bezit zijn van de kaartjes die ze zeggen te verkopen.

Websites als Reddit en andere platforms worden echter overspoeld door berichten van particulieren die tickets aanbieden of willen kopen. Het risico is niet alleen dat deze tickets vals of ongeldig zijn, maar ook dat deze berichten kwaadaardige links en bijlagen met het ticket kunnen bevatten, of een vorm van verificatie die de potentiële koper in gevaar kan brengen.

Oplichters kunnen phishing-websites maken met URL's die op die van officiële distributeurs lijken om mensen geld of persoonlijke informatie af te troggelen. Daarom moet je extra voorzichtig zijn met elke website die tickets doorverkoopt – ze worden niet alleen gebruikt om je geld te stelen, maar ook je creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie die later op het dark web kan worden verkocht.

Tips om ticket- en cyberfraude te voorkomen

  • Om te voorkomen dat je zelf slachtoffer van cybercriminelen wordt, geeft Joanna Rusin-Rohrig het volgende advies:
  • Laat je niet verleiden door lage prijzen. Oplichters lokken slachtoffers vaak met kortingen en lage prijzen. Dit is vaak het eerste teken je met een fraudeur te maken hebt. Legitieme resellers streven naar winst en zullen officiële distributeurs niet ondermijnen.
  • Maak nooit overhaaste betalingen. Enthousiasme om je favoriete team te zien kan leiden tot overhaaste beslissingen, verlies van geld en tickets die je nooit ontvangt.
  • Leer phishing-websites herkennen. Controleer op spelling- en grammaticale fouten, overmatige advertenties of een slecht ontwerp wanneer je een onbekende website bezoekt. Criminelen gaan soms haastig te werk en zien deze details over het hoofd. Het gebruik van cyberbeveiligingstools zoals NordVPN’s Threat Protection kan helpen om phishing te vermijden.
  • Koop alleen van vertrouwde distributeurs. Als je niet rechtstreeks bij de organisatoren koopt, zorg er dan voor dat de distributeur waar je je ticket koopt een goede reputatie en positieve gebruikersrecensies heeft.