Verantwoord veilig werken op hoogte

Goede valbeveiliging kopen en correct aanbrengen, het kan het verschil zijn tussen werknemers die aan het eind van de dag veilig huiswaarts keren of in het ziekenhuis belanden. Over een veilige werkomgeving moet goed nagedacht worden. Je bent als werkgever daarom verplicht om voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen te hebben, zodat niets aan het toeval wordt overgelaten.

Houd je je als werkgever niet aan de voorgeschreven regels? Dan kun je rekenen op forse boetes. In sommige gevallen kan het gehele werk zelfs stilgelegd worden bij een overtreding. En daar is wel iets voor te zeggen, want nog steeds vinden de meeste arbeidsongevallen plaats in de bouw. Soms zelfs helaas met dodelijk afloop. Genoeg reden om in dit artikel uit te leggen waarom valbeveiliging essentieel is om een veilige werkomgeving te kunnen waarborgen.

Waarom is valbeveiliging belangrijk?
Vallen door werken op hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van ernstig (werk gerelateerd) letsel, soms zelfs met dodelijk afloop. Werkgevers moeten de werkplek dusdanig inrichten dat werknemers niet van hoge platforms, verhoogde werkplekken of in gaten in de vloer kunnen vallen. Het is daarom wettelijk verplicht om valbeveiliging aan te brengen bij werkzaamheden die uitgevoerd worden vanaf 2,5 meter hoogte. Echter, er kunnen ook risicovolle werkzaamheden uitgevoerd worden op lagere hoogtes. Ook in deze gevallen dienen er voldoende maatregelen getroffen zijn, zodat de medewerker(s) veilig hun werk kunnen uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden die uitgevoerd worden nabij uitstekende delen, boven water of boven gevaarlijke apparatuur en machines. Bijkomend voordeel van goede valbeveiliging is dat werknemers zich een stuk veiliger voelen, wat als neveneffect heeft dat het productiviteitsniveau ook omhoog gaat. Hierdoor kunnen klussen een stuk sneller afgerond worden.

Collectieve valbeveiliging krijgt voorrang
Valbeveiliging kan onderverdeeld worden in individuele en collectieve valbeveiliging, waarbij de collectieve valbeveiliging - volgens de Nederlandse wetgeving - áltijd de voorkeur krijgt. Er kunnen ook werksituaties zijn waarbij het niet haalbaar is om collectieve valbeveiliging aan te brengen, bijvoorbeeld bij tijdelijke werkzaamheden. In deze situaties kan individuele bescherming geschikt zijn, zoals het dragen van een harnasgordel of een kabelsysteem met ankerpunten. Onverlet staat echter dat de valbescherming per werksituatie kan verschillen, dus kijk daarom goed naar de specifieke kenmerken van de arbeid.