Veiligheidsinstanties zien noodzaak invoering mobiele technologie

Onderzoek van Zebra Technologies onthult dat publieke veiligheidsinstanties wereldwijd steeds vaker mobiele technologieën zullen gebruiken om in de komende vijf jaar continu de organisatieprocessen en relaties binnen de gemeenschap te verbeteren.

In het laatste deel van Zebra's driedelige Future of Field Operations: Public Safety vision-studie geeft 86 procent van de respondenten aan dat hun instanties in hun technologiestrategieën een mobile-first-benadering hanteert en dat werkprocessen zijn ontworpen rond eerstehulpverleners en hun mobiele apparaten. Echter is zeven op de tien instanties nog bezorgd dat ze niet snel genoeg investeren in nieuwe mobiele technologieën om de snelheid van veranderingen bij te houden, vooral met de beschikbaarheid van snellere 4G- en 5G-draadloze netwerken.

"Mobiele technologie is van cruciaal belang om gemeenschappen veilig te houden", zegt Casper Zweers, regiodirecteur Benelux bij Zebra Technologies. “Openbare veiligheidsinstanties over de hele wereld realiseren al een voordeel door het gebruik van robuuste mobiele apparaten en printers in verschillende situaties, waaronder communicatie, situatiekennis, rampen- en noodbeheer, identiteitsbeheer, digitale bonnen (zoals bekeuringen) en activabeheer. Met de beschikbaarheid van snellere draadloze netwerken en de implementatie van robuuste strategieën voor mobiele technologie, kunnen politie, brandweer en medische noodhulpdiensten hun productiviteit, effectiviteit en relaties met de gemeenschap verbeteren."

88 procent van de respondenten zegt een hogere productiviteit en efficiëntie in het aankomende jaar te verwachten door het gebruik van mobiele technologieën. Dit is een stijging van 52 procent ten opzichte van nu. Tegelijkertijd zegt 84 procent dat het redden van meer levens een ander belangrijk voordeel zal zijn van het gebruik van mobiele apparaten binnen nu en een jaar, tegenover 45 procent nu. Het inzetten van mobiele apparaten en mobiele printers zal volgens 79 procent van de ondervraagden binnen een jaar ook leiden tot lagere operationele kosten, waarbij bijna alle respondenten (98 procent) zeggen kosten te besparen binnen vijf jaar. Een ander voordeel dat in het onderzoek naar voren komt, zijn de verbeterde relaties met de gemeenschap. Volgens 99 procent is dit gerealiseerd in 2025, tegen 38 procent nu.

Hoewel veel openbare veiligheidsinstanties blijven vertrouwen in responsieve werkprocessen, zal er een snelle groei zijn van instanties die een voorspellend model gaan hanteren dat in staat is om op het juiste moment de juiste asset aan het juiste probleem toe te wijzen. Dit zal tegen 2025 meer dan verdubbelen.

De meest voorkomende toepassingen die door openbare veiligheidsfunctionarissen worden gebruikt, zijn e-mail (53 procent), kaarten en navigatie (51 procent) en locatiegebaseerde services (50 procent). Andere toepassingen die door de meeste instanties nu niet worden gebruikt en die door degenen die ze momenteel gebruiken als "uiterst belangrijk" worden beoordeeld, zijn onder meer biometrische monitoring (63 procent), botsingsrapportage (59 procent) en situationeel bewustzijn (59 procent).

De adoptie  van mobiele apparaten zal de komende drie jaar snel groeien. Zo worden robuuste tablets zonder toetsenbord door 95 procent van de respondenten ingezet, robuuste 2-in-1-tablets door 90 procent, robuuste smartphones door 95 procent en mobiele printers door 91 procent. Net als andere instanties en bedrijven waarvan het kritieke werk voornamelijk in het veld plaatsvindt, beoordelen besluitvormers op het gebied van openbare veiligheid de robuustheid van mobiele apparaten als een belangrijke onderscheidende factor. 96 procent zegt dat ze tegen 2025 robuuste apparaten zullen implementeren. Onder degenen die deze apparaten momenteel gebruiken, zijn robuuste tablets met bevestigbare toetsenborden (52 procent) en robuuste smartphones (51 procent) de beste apparaten voor gebruik in noodsituaties.