Veilige connectiviteit en AI zijn de sleutel tot succes in 2024

De implicaties van het hybride werkmodel ontvouwen zich nog steeds. Vorig decennium, voordat het grootste deel van de wereld in lockdown ging, nam het gebruik van de cloud al flink toe. In de afgelopen jaren raakte het in een stroomversnelling. Cloudoplossingen zijn krachtig, maar niet zonder problemen, vooral wanneer een groot deel van het personeel van bedrijven afwisselend op kantoor en thuis werkt. In sommige gevallen gebruiken zij ook persoonlijke apparaten om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Dit vergroot het aanvalsoppervlak dat dreigingsactoren benutten. Wanneer cloudoplossingen worden gebruikt in combinatie met MEC en private 5G, bieden ze enorme zakelijke waarde. Het beheren van een steeds complexere cloudconfiguratie is een uitdaging door de brede securityoverwegingen. Met dit in gedachten, vormen veilige connectiviteit en het juiste gebruik van AI de sleutels tot succes in en na 2024. 

Alomtegenwoordige connectiviteit blijft met security risico’s als gevolg 

De bedrijfsgrenzen zijn veranderd door de universele aanwezigheid van remote en hybride werkomgevingen. Mensen zijn onderweg en schakelen tussen apparaten en netwerken. Alomtegenwoordige connectiviteit is een noodzaak, omdat werknemers overal toegang tot informatie nodig hebben. Een Bring Your Own Device (BYOD)-aanpak waar veel organisaties standaard voor kiezen, maakt de zaken alleen maar ingewikkelder. Als een werknemer een bedrijfsnetwerk benadert vanaf een persoonlijk apparaat en dat apparaat wordt gecompromitteerd, dan is heel het netwerk blootgesteld. Het gebruik van een professioneel apparaat in een onbeveiligd openbaar netwerk kan vergelijkbare gevolgen hebben. Organisaties moeten erkennen dat die grenzen en de bijbehorende securityparameters verschuiven om hier adequaat op te reageren. 

Het gebruik van de cloud en de digitalisering in 2024 lijkt niet minder te worden. Organisaties moeten security steeds meer prioriteren. Dit komt onder andere door de toenemende frequentie van bepaalde aanvalspatronen, zoals social engineering, en de blijvend stijgende kosten van inbreuken. De kosten van ransomware zijn bijvoorbeeld verdubbeld in de afgelopen twee jaar, zo blijkt uit het 2023 Data Breach Investigations Report (DBIR). 

AI voert security op 

Dankzij de toenemende populariteit van chatbots en andere generatieve AI-technologiëen, beleefde AI afgelopen jaar een topjaar.  

Er zijn steeds meer aanvalsvectoren. En de aanvalsoppervlakken worden steeds groter door de uitbreiding van soorten connectiviteit en de enorme verscheidenheid aan apparaten en omgevingen. Met IoT-apparaten die fysieke toestellen en apparatuur verbinden met netwerken, zijn de potentiële toegangspunten die dreigingsactoren kunnen benutten, toegenomen. De voordelen van deze steeds geavanceerdere connectiviteitsoplossingen zijn enorm, maar ze moeten gepaard gaan met sterke securityoplossingen om hun volledige potentieel te benutten. 

Voor organisaties wordt het steeds lastiger en tijdrovender om het hoofd te bieden aan de enorme hoeveelheid spambots en andere geautomatiseerde aanvallen. AI kan helpen bij het automatiseren van de detectie van onregelmatigheden en dreigingen. Tijdrovende taken, die mensen in het verleden handmatig uitvoerden, voor het scannen en beoordelen van potentieel schadelijke activiteiten, verminderen aanzienlijk of worden geëlimineerd.  Beveiligingsteams kunnen hierdoor hun inspanningen richten op cruciale, complexere taken. Daarnaast is AI in staat om enorme hoeveelheden data te verwerken, waarbij ze het schadelijke van het onschuldige scheiden met meer efficiëntie. Hoe meer AI deze scans uitvoert, en hoe meer menselijke securityteams de parameters aanpassen en verfijnen, des te slimmer en nauwkeuriger AI wordt in het identificeren en neutraliseren van dreigingen. 

De vraag naar cloud-gebaseerde oplossingen neemt toe en komt hybride werken tegemoet 

Het hybride werkmodel is waarschijnlijk een blijvertje. En zelfs als dat niet zo is, zullen de gevolgen van de stijging in het hybride werken aanhouden. In 2024 zal de behoefte aan altijd aanwezige connectiviteit en de vraag naar cloud-gebaseerde oplossingen alleen maar groeien. Daarom stijgt de vraag naar betere cybersecurity evenredig. De bedrijven die blijven investeren in geavanceerde connectiviteitsoplossingen en tegelijkertijd nauwgezet werken aan de security van hun endpoints en netwerken, brengen zichzelf in een positie waarin ze potentiële cyberdreigingen op de lange termijn indammen.