Vacatures meeste banken, verzekeraars en telecom niet voor vrouwen geschreven

De vacatureteksten van de meeste banken, verzekeraars, telecom- en IT-bedrijven zijn nog steeds te veel op mannelijke kandidaten gericht. Dat blijkt uit onderzoek naar online vacatures van bedrijven in deze sectoren op genderneutraal taalgebruik. Genderneutrale vacatureteksten zijn van belang om uitsluiting te voorkomen en helpen bedrijven aan meer vrouwelijke kandidaten bij sollicitaties in een toenemend krappe arbeidsmarkt.

Onder de banken vormt Van Lanschot een gunstige uitzondering, omdat het als enige bank 100% genderneutrale vacatureteksten toepast. De grootbanken volgen echter op flinke afstand en maken in meerderheid gebruik van te mannelijke teksten. Ook bedrijven in de beleggingsmarkt lijken met hun vacatureteksten met name mannelijke kandidaten aan te willen spreken.

Bij de verzekeraars springen Menzis, Inshared en Zorg en Zekerheid er in positieve zin uit met 100% genderneutrale vacatureteksten. De meeste grote verzekeraars kunnen nog veel verbeteren. Ook in de telecom hebben de vacatureteksten van veel bedrijven nog steeds een te mannelijk karakter. Gunstige uitspringers zijn hier Simyo en Lebara.

Het onderzoek werd uitgevoerd door tekst-technologiebedrijf Textmetrics dat regelmatig bedrijfssectoren onderzoekt op de kwaliteit van (vacature-) teksten. Daarbij wordt vooral naar toegankelijkheid, discriminatie, genderneutraliteit en taalbeheersing gekeken.

Om bedrijven te laten bepalen of ze onbewust discrimineren op hun bedrijfswebsites of in hun personeelsadvertenties heeft Textmetrics een ‘website inclusie check’. Daarnaast biedt het bedrijf een recruitment platform waarmee het mogelijk is om kernwoorden uit (vacature)teksten te halen en automatisch aanbevelingen voor verbeteringen te doen. De technologie hiervoor is gebaseerd op big data, Natural Language Processing (NLP) en kunstmatige intelligentie. Het platform biedt ook andere praktische zaken als conversie, vindbaarheid en merkconsistentie.