Samenwerking Z-CERT en Jeugdzorg Nederland rond informatiebeveiliging

Jeugdzorg Nederland en Z-CERT, hét expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg, gaan jeugdhulporganisaties weerbaarder maken tegen cyberdreigingen zoals ransomware en phishing. Jeugdhulporganisaties maakten het afgelopen jaar een grote stap in het verder digitaliseren van de hulpverlening. Steeds meer jeugdzorgbehandelingen vinden online plaats. Vooral tijdens de coronapandemie heeft e-health zich versneld ontwikkeld. 

Daarom probeert Jeugdzorg Nederland samen met Z-CERT jeugdhulporganisaties weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. Directeur Wim Hafkamp van Z-CERT is verheugd met de aansluiting van leden van Jeugdzorg Nederland. “We hebben gezien dat actuele cyberdreigingen zoals ransomware (gijzelsoftware) zich niet beperken tot de grote organisaties in de zorgsector. Alle zorgorganisaties, groot en klein, cure en care, kunnen te maken krijgen met cybercriminaliteit. Z-CERT geeft adviezen om incidenten te voorkomen en te detecteren en organisaties daarmee digitaal weerbaarder te maken.”

Het is belangrijk om binnen de zorg informatie rondom systeembeheer en cybersecurity met elkaar te delen. Als hackers hun pijlers richten op zorgapplicaties of veelgebruikte besturingssystemen in de zorg, dan brengt Z-CERT alle betrokken instellingen op de hoogte.

Robert van Someren, ICT/IV-Directeur van Jeugdzorg Nederland: “Als branchevereniging willen wij de jeugdsector graag ondersteunen op het gebied van informatiebeveiliging. Een van de onderdelen van ons programma informatiebeveiliging is de samenwerking met Z-CERT. Wij zijn blij dat wij hiermee onze leden de mogelijkheid kunnen bieden om aan te sluiten op de dienstverlening van Z-CERT waarmee de zorg digitaal veiliger wordt gemaakt.”