Ruim helft grote organisaties ziet cloud als motor van innovatie

Voor zes op de tien (58%) grote organisaties is de cloud een belangrijke aanjager van innovatie. Dit blijkt uit onderzoek van Microsoft Dynamics 365 expert Conclusion MBS, uitgevoerd onder 300 IT-beslissers en -beïnvloeders bij organisaties met meer dan 300 medewerkers. Een ruime meerderheid (86%) heeft hun IT-landschap (deels) in de cloud staan, waarvan maar liefst 60 procent van mening is dat de huidige omgeving innovatie-proof is.

Struikelblokken voor innovatie

Slechts 14 procent van de organisaties geeft aan dat hun IT-omgeving nog niet in de cloud staat. Van deze groep vindt 34 procent hun on premise IT-landschap geschikt om te ondersteunen bij innovatie. Naast beschikbare technologie, kunnen personele uitdagingen innovatie ook in de weg staan. Slechts de helft (53%) van de IT-beslissers geeft aan over de juiste menskracht voor innovatie te beschikken. En voor 14 procent van de organisaties geldt dat de wens om te innoveren er wel is, maar dat ze medewerkers hier niet in meekrijgen. Ook op dit vlak is dus nog veel winst te behalen.

Continu innoveren

Dat organisaties bezig zijn met innoveren, blijkt uit de cijfers. Bijna driekwart (72%) heeft in de afgelopen twee jaar één of meerdere grote innovaties doorgevoerd. Dit gebeurt op verschillende gebieden. De meeste innovaties vonden plaats op het gebied van processen (58%). Ook innovaties voor de organisatie zelf (52%) en het product- of dienstaanbod (40%) kwamen vaak voor. Toch is innoveren niet voor elke organisatie weggelegd. Zo heeft 21 procent van de IT-beslissers de afgelopen twee jaar geen grote innovaties doorgevoerd.

Rene Altena, directeur Strategie & Innovatie en CTO bij Conclusion MBS: “Het is opvallend dat slechts een kleine meerderheid van de IT-beslissers de cloud beschouwt als de drijvende kracht achter innovatie. De cloud is namelijk niet slechts een technologische verschuiving; het is dé brandstof voor vernieuwing. In de cloud zijn innovatie-mogelijkheden snel beschikbaar door een constante stroom van nieuwe features en oplossingen. Het implementeren van een passend ERP- en CRM-systeem in de cloud biedt niet alleen een solide basis voor innovatie, maar zorgt ook voor flexibiliteit. Hierdoor kun je continu snel inspelen op veranderingen en voorop lopen in de markt. Dit verlaagt de drempel om te innoveren aanzienlijk. Vergeet hierbij niet dat het cruciaal is om naast technologische mogelijkheden ook over de juiste menskracht te beschikken. Wanneer de benodigde expertise intern ontbreekt, is het verstandig om die kennis extern op te zoeken. Zo hoef je jouw innovatie-ambities niet meer links te laten liggen."