Online leerplatforms kwetsbaar voor cybercriminaliteit

Terwijl de pandemie voortduurt en scholen nieuwe sluitingen ervaren of een hybride leermodel volgen (persoonlijk en op afstand), blijft de onderwijssector kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Van juli tot december 2020 kwamen 270.171 gebruikers verschillende bedreigingen tegen die waren vermomd als populaire leerplatforms - een stijging van 60% vergeleken met de eerste helft van 2020.

In het voorjaar van 2020 kregen meer dan 1 miljard schoolkinderen over de hele wereld te maken met schoolsluitingen in een poging de stijgende infectiecijfers te vertragen. Voor velen betekende dat een omschakeling naar noodonderwijs op afstand - een overgang die helaas veel studenten en docenten kwetsbaar maakte voor cyberrisico's.

Van januari tot juni 2020 was het totale aantal gebruikers dat te maken kreeg met verschillende bedreigingen verspreid onder het mom van populaire online leerplatforms/ videoconferentietoepassingen, 168.550 - een stijging van 20.455% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dit aantal is blijven groeien van juli tot december, zoals ontdekt door Kaspersky. In januari 2021 bereikte het aantal gebruikers dat te maken kreeg met verschillende bedreigingen 270.171 - een stijging van 60% in vergelijking met de eerste helft van 2020.

Gebruikte platforms
Het populairste lokmiddel was Zoom - het meest gebruikte platform voor virtuele vergaderingen, met meer dan 300 miljoen dagelijkse deelnemers. Gevolgd door Moodle en Google Meet. Het aantal gebruikers dat te maken kreeg met bedreigingen vermomd als populaire platforms voor online leren/videoconferenties, nam toe voor alle platforms, op één na: Google Classroom.

Ongeveer 98% van de aangetroffen bedreigingen waren ‘not-a-virus’, onderverdeeld in riskware en adware. Adware bombardeert gebruikers met ongewenste advertenties, terwijl riskware bestaat uit verschillende bestanden - van browserbalken en downloadmanagers, tot tools voor extern beheer - die zonder jouw toestemming verschillende acties op je computer kunnen uitvoeren. Trojaanse paarden maakten ongeveer 1% van de bedreigingen uit.

Gebruikers komen doorgaans bedreigingen tegen die zijn vermomd als populaire apps voor videovergaderingen en online cursusplatforms via nep-installatieprogramma's. Deze kunnen worden aangetroffen op niet-officiële websites die zijn ontworpen om eruit te zien als de originele platforms of e-mails die zijn vermomd als speciale aanbiedingen of meldingen van het platform.

Om docenten te helpen veilig te blijven, heeft Kaspersky een digitale toolkit gelanceerd die best practices op het gebied van cyberbeveiliging leert.