Nieuwe digitale haveninspecteur van BrainCreators

SEAGULL, is speciaal ontwikkeld om 24 uur per dag inkomende en uitgaande scheepvaart in havens te observeren. BrainCreators, de specialist in intelligente digitale inspecteurs op basis van AI technologie, introduceerde tijdens de Consumer Electronics Show (CES) dit product voor havenregistratie aan.

Als beveiligingsmedewerkers langer dan 20 minuten op beeldschermen kijken missen ze 95% van alle zichtbare activiteiten blijkt uit onderzoek van Ainsworth. Bovendien worden niet alle havens 24 uur per dag geobserveerd. Dit opent de deur voor diverse ongewenste activiteiten in kleine en grote internationale havens. SEAGULL ziet alle activiteiten en rapporteert daarover naar de belanghebbenden. Ook stuurt het alarmeringen wanneer het gebeurtenissen waarneemt.

SEAGULL kan automatisch verschillende scheepstypes herkennen, de snelheid van passerende schepen meten en in- en uitgangstijden registreren. Dankzij het overzichtelijke dashboard, krijgen operators een totaaloverzicht van activiteiten met detailweergave van scheepstypes, data, tijdstippen, vaarrichtingen en snelheden. Wanneer schepen de toegestane snelheid overschrijden of in de nacht passeren, alarmeert het operators. Hierdoor kunnen zij onmiddellijk de situatie inschatten en eventueel, in het kader van de maritieme veiligheid, acteren. Daarnaast bevat het een heatmap om een beter visueel inzicht te krijgen op welk deel van het water het meest wordt gevaren. Gebruikers kunnen dankzij deze functie eenvoudig trends en analyses maken, zodat ze bijvoorbeeld maatregelen kunnen nemen om afwijkende vaarbewegingen te detecteren. Tevens houdt het automatisch een logboek bij, waar alle ontwikkelingen automatisch op worden bijgehouden en situaties kunnen worden geëvalueerd.

Scheveningen Haven en Bosch Energy & Building Solutions

SEAGULL is gebouwd door de domeinkennis en data van de Scheveningen Haven samen te voegen met de technologie van BrainCreators. Hierdoor is er een schaalbare digitale haveninspecteur gerealiseerd, die voldoet aan de eisen van iedere moderne haven. Bosch Energy & Building Solutions heeft de rol van ‘system integrator’ op zich genomen, waardoor er een totaaloplossing is ontwikkeld die geschikt is voor iedere haven en video management systeem.

Gemeente Den Haag vindt het belangrijk om meer zicht te krijgen in het vaarverkeer. Voorheen werd alleen de beroepsvaart geregistreerd en was er geen standaard systeem om het in- en uitkomende vaarverkeer te herkennen en te registreren, zoals dat wel bestaat bij de kentekenregistratie van auto’s. Er werd daarom besloten om een nieuw innovatief systeem te ontwikkelen. SEAGULL herkent en registreert automatisch het vaarverkeer in de haven middels een intelligent videosysteem dat werkt op basis van Artificial Intelligence (AI). De AI herkent het scheepstype en het systeem legt tegelijk ook de datum/tijd en vaarrichting vast. De medewerkers van het havenbedrijf houden in een dashboard het totaaloverzicht van alle activiteiten in de haven bij, waarbij de privacy van de havenbezoekers wordt gewaarborgd. Het systeem registreert geen persoonsgegevens en opvarenden komen niet zichtbaar in beeld.