NexusOcean zet Fortinet in voor cyberbeveiliging

Fortinet beveiligt de breedbandinternet-service van NexusOcean, beheert het netwerkverkeer en beveiligt de gegevens die tussen offshore locaties op zee en kantoren op het vasteland wordt uitgewisseld tegen cyberdreigingen. Hiermee helpt NexusOcean hun klanten, bedrijven in de offshore energiesector en de koopvaardij, bij het voldoen aan de International Safety Management Code (ISM).

Het internetgebruik in de maritieme sector wordt veelal geregeld via een satellietverbinding en is behoorlijk complex. De kosten per MB kunnen op zee beduidend hoger liggen dan op de wal, en het is dan ook essentieel dat het zakelijke internetverkeer gescheiden wordt van het verkeer voor de crew welfare. NexusOcean biedt zijn klanten onbeperkt internet via VSAT, een back-up-verbinding of een 4G-verbinding, desgewenst met onbeperkt datagebruik of alleen maar voor bepaalde protocollen of applicaties. Dankzij de inzet van Fortinet Secure SD-WAN kan NexusOcean het ideale pad voor het netwerkverkeer van zijn klanten bepalen. Belangrijke informatie krijgt altijd voorrang en zo behouden gebruikers de toegang tot bedrijfskritische applicaties.

Naast de SD-WAN-functionaliteit biedt de oplossing ook vele beveiligingsmogelijkheden. Het netwerkverkeer wordt beschermd tegen cyberdreigingen, gegevensverlies of diefstal. Ook wordt op basis van de wensen van de klant ingesteld wat voor soort netwerkverkeer wel en niet is toegestaan. “De maritieme industrie is een relatief makkelijk doelwit voor cybercriminelen,” stelt Richard de Wit, directeur en oprichter van NexusOcean. “Dat komt omdat de OT-systemen van schepen steeds vaker verbonden zijn met IT-systemen. Daarmee zijn bijvoorbeeld ook de machinekamer en de navigatieapparatuur kwetsbaar voor cyberaanvallen. De beveiligingsoplossingen van Fortinet zorgen ervoor dat het netwerkverkeer op het hoogste niveau beveiligd is, en houdt cyberhacks bij rederijen van boord.”

De International Maritime Organization (IMO) vereist dat reders voldoen aan de International Safety Management Code (ISM), een soort uitgebreide AVG-op-zee. Een onderdeel hiervan is het cyberresponsplan, waarin beschreven staat hoe het netwerkverkeer beveiligd is en welke procedures en maatregelen de systemen en data beschermen. Volgens De Wit is Fortinet een van de grootste experts ter wereld voor het maken van risicoanalyses op basis van het netwerkgebruik aan boord. “Fortinet FortiAnalyzer biedt ons een rapportage op basis waarvan we de securityprocedures en mogelijke zwakke punten inzichtelijk maken. Dat laat ook gelijk zien welke maatregelen men moet nemen om de gaten te dichten. Daar biedt Fortinet geweldige tools voor.”