Nederland wereldwijd gezakt wat kennis over cybersecurity betreft

Onderzoek toont aan dat het wereldwijd steeds slechter gesteld is met onze kennis over online privacy en cybersecurity. Nederland staan wereldwijd op de 7e plek als het gaat om kennis van cybersecurity en internetprivacy, zo blijkt uit nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN. Nederlanders blinken uit in het herkennen van verdachte aanbiedingen van streamingdiensten (96%), maar hebben moeite met het identificeren van privacyproblemen bij het gebruik van AI op de werkvloer (6%).

De jaarlijkse National Privacy Test (NPT) is een wereldwijd onderzoek dat de cybersecurity- en privacybewustzijnsniveaus van mensen evalueert en tegelijkertijd het publiek informeert over cyberdreigingen en het belang van gegevens- en informatiebeveiliging in het digitale tijdperk. Dit jaar werden er 25.567 reacties verzameld uit 181 landen.

"Nu cyberdreigingen sneller dan ooit evolueren, is het cruciaal dat internetgebruikers het belang van het beschermen van hun persoonlijke gegevens begrijpen. De National Privacy Test heeft als doel mensen wereldwijd te informeren over cyberdreigingen en ze te voorzien van essentiële tips waarmee ze zich tegen fraude, gegevensverzameling, surveillance en andere online gevaren kunnen beschermen", zegt Marijus Briedis, Chief Technology Officer (CTO) bij NordVPN.

Deze landen staan in de top drie wat betreft kennis van online privacy en cybersecurity:

  • Singapore (62/100)
  • Finland en Litouwen (61/100)
  • Duitsland en de Verenigde Staten (60/100)

De resultaten van dit jaar tonen echter aan dat het wereldwijde bewustzijn van online privacy en cybersecurity de afgelopen jaren is afgenomen.

"Technologische vooruitgang kan overweldigend zijn voor sommige mensen, waardoor ze moeite hebben om bij te blijven. Online applicaties, die steeds meer op gemak zijn gericht, maken deel uit van ons dagelijks leven. Vaak geven mensen de voorkeur aan gebruiksgemak boven privacy, wat hun onbedoeld blootstelt aan risico's. Hoewel het zorgwekkend is dat het wereldwijde bewustzijn van internetprivacy afneemt, benadrukt deze trend juist de groeiende behoefte aan meer voorlichting over hoe we onze persoonlijke gegevens online kunnen beschermen", zegt Briedis.

Nederlanders gaan meestal zorgvuldig om met verdachte aanbiedingen van diensten, maar weten weinig over de privacyrisico’s van AI op de werkvloer.

De testresultaten tonen aan dat Nederlanders sterk presteren in bepaalde aspecten van online beveiliging. Zo weet 96% hoe ze verdachte streamingdiensten kunnen herkennen en kan 94% sterke wachtwoorden aanmaken. Ook zijn ze goed op de hoogte van de risico's van het opslaan van creditcardgegevens in hun browser (93%), welke gevoelige informatie ze niet moeten delen op social media (92%) en welke machtigingen ze aan apps moeten geven (91%).

Er zijn echter ook aandachtspunten. Slechts 6% van de Nederlanders is zich bewust van de privacykwesties rondom het gebruik van AI op de werkvloer, en maar 11% weet welke gegevens internetproviders verzamelen als metadata. Daarnaast is slechts 17% op de hoogte van hoe ze hun thuis-wifinetwerk goed kunnen beveiligen – waarschijnlijk wordt dit vaak als vanzelfsprekend veilig beschouwd. Ten slotte weet maar 18% waar ze wachtwoorden veilig kunnen opslaan, bijvoorbeeld met behulp van wachtwoordmanagers.

Binnen de Nederlandse bevolking valt 1% in de categorie ‘cyberwandelaar’, wat betekent dat ze weinig weten over internetprivacy en cybersecurity. De meerderheid (66%) scoorde tussen de 50 en 74 punten en wordt geclassificeerd als ‘cyberavonturier’, personen die een behoorlijke kennis hebben, maar waar nog wel ruimte voor verbetering is. Het aantal ‘cybersterren’, de echte deskundigen op het gebied van online beveiliging, is dit jaar met 5% gedaald.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de Nederlandse resultaten ten opzichte van vorig jaar?

Vergeleken met 2023 begrijpen minder Nederlanders de beveiligingsvoordelen van het updaten van apps zodra de update beschikbaar is. Terwijl in 2023 74% zei dat ze een app updaten zodra er een update beschikbaar is, was dat dit jaar maar 58%. Wel zijn meer Nederlanders zich er bewust van hoe cybercriminelen nep-URL's er legitiem uit laten zien (36% in 2023 versus 41% in 2024).

Bovendien zijn de Nederlandse deelnemers het beste op de hoogte van de mogelijkheid van Facebook om wereldwijd gegevens te verzamelen van mensen die helemaal geen Facebook hebben.

Mensen in de leeftijd van 30 tot 54 jaar hebben wereldwijd de meeste kennis van internetprivacy

De wereldwijde NPT-score was dit jaar 58%, wat een wereldwijde daling laat zien in het bewustzijn van online privacy en cyberbeveiliging vergeleken met 2023 (61%) en 2022 (64%).

Belangrijkste wereldwijde bevindingen:

  • Mensen van 30-54 jaar hebben de beste cybersecurityvaardigheden – de meeste cybersterren bevinden zich in deze leeftijdscategorie.
  • Respondenten uit de IT-sector en de financiële sector hadden iets hogere NPT-scores dan anderen.
  • De scores voor de categorieën 'privacybewustzijn' en 'digitale risicotolerantie' zijn lager dan in 2023 vanwege twee nieuwe vragen over AI: slechts 5% van de respondenten beantwoordde ze correct.

"Tegenwoordig richten mensen zich meer op directe voordelen dan op veiligheid op de lange termijn, en deze verschuiving kan hebben geleid tot een afname in het privacybewustzijn. Bovendien raken belangrijke beveiligingswaarschuwingen en privacytips vaak verloren in de ruis, terwijl mensen door grote hoeveelheden content navigeren", zegt Briedis.

Stappen om de online veiligheid en privacy te vergroten

Marijus Briedis van NordVPN een reeks stappen die mensen kunnen nemen om hun online privacy en veiligheid te verbeteren:

  • Creëer unieke en sterke wachtwoorden. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor al je online accounts. Gebruik daarnaast een wachtwoordmanager en stel, indien beschikbaar, een passkey-login in voor je accounts.
  • Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in. Versterk de beveiliging van je accounts door multifactorauthenticatie in te schakelen. Dit voegt een extra beschermingslaag toe omdat het een extra vorm van verificatie vereist.
  • Houd je software up-to-date. Werk je software, besturingssystemen en applicaties regelmatig bij. Dit verhelpt kwetsbaarheden door beveiligingspatches toe te passen.
  • Gebruik een virtual private network (VPN). Gebruik altijd een VPN om je internetverbinding te versleutelen, zodat je persoonlijke gegevens beschermd zijn tegen spionage door derden.
  • Controleer privacyinstellingen. Controleer de privacyinstellingen op socialmediaplatforms, mobiele apps en andere online diensten regelmatig en pas ze zonodig aan.
  • Leer over cybersecurity. Door je bewust van digitale gevaren te zijn, kun je betere keuzes maken om jezelf online te beschermen.