Nationale AI Challenge van Kickstart AI en de NL AIC officieel van start

Team Kickstart

Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie hebben de aftrap gegeven voor de Nationale AI Challenge. Deze wedstrijd biedt bedrijven en maatschappelijke organisaties de unieke mogelijkheid om een concrete uitdaging binnen hun organisatie aan te pakken met behulp van AI-technologie. De organisatie met de winnende use case krijgt de kans om samen met een toegewijd team van AI-experts en software engineers van Kickstart AI te werken aan het ontwikkelen van een praktische AI-oplossing op maat voor hun specifieke probleem.

Selectieproces

Deelnemers van de NL AIC kunnen zich inschrijven voor de eerste editie van de Nationale AI Challenge. Bedrijven die geen deelnemer van de NL AIC zijn, kunnen ook een use case aanmelden, mits ze samenwerken met één van de huidige NL AIC deelnemers. Na een voorselectie gaan de vijf beste inzendingen door naar de selectiedag in september. Tijdens deze dag zal een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het AI-ecosysteem, één use case kiezen die met behulp van AI kan worden opgelost.

Criteria voor use case Een uitdagende en effectieve use case voor de Nationale AI Challenge moet aan een aantal criteria voldoen. Allereerst moet de use case een concreet en relevant probleem aanpakken dat centraal staat in de kernactiviteiten van de organisatie. Daarnaast is het essentieel dat de inzichten en oplossingen die voortkomen uit de challenge waardevol zijn voor een breder publiek en gedeeld kunnen worden met andere organisaties. Tot slot moet er voldoende kwalitatieve data beschikbaar zijn om de AI-oplossing te ontwikkelen en te trainen, zodat de challenge succesvol kan worden opgelost.

Sander Stomph, CEO en mede-oprichter van Kickstart AI: "Het is fantastisch dat we vandaag samen met de NL AIC het startschot mogen geven voor de Nationale AI Challenge. Bij Kickstart AI brengen we de voorlopers op het gebied van AI samen om gezamenlijk te werken aan praktische AI-oplossingen. We hebben inmiddels een community opgebouwd van meer dan 4500 data scientists, software engineers en AI-experts die staan te popelen om hun tanden te zetten in uitdagende use cases. We zijn ontzettend enthousiast om samen met onze community aan de slag te gaan met de meest veelbelovende inzending en zo een betekenisvolle impact te maken met behulp van AI-technologie."

Sabine Herbrink, coalitiesecretaris van de NL AIC: “We zijn een brede coalitie en pakken graag gezamenlijk uitdagingen op om met elkaar te leren van het toepassen van AI in de praktijk. Daarbij gaat het om het creëren van economische en maatschappelijke waarde. Onze ambitie in deze challenge is om samen te werken aan een oplossing waar sectoroverstijgend meer partijen van kunnen profiteren. We zijn erg benieuwd naar de use cases die worden ingediend en zien er zeer naar uit om samen met Kickstart AI en onze deelnemers aan de slag te gaan in deze Nationale AI Challenge.”

Eind april kondigden Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie aan dat ze samen gaan werken om de ontwikkeling en adoptie van AI-toepassingen in Nederland te stimuleren. Kickstart AI en de NL AIC richten zich beide op het bevorderen van de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland en hebben elkaar gevonden als complementaire partners met een gedeelde missie.

Op de hoogte blijven?

Via de website en nieuwsbrief van de NL AIC kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven en deelnemers aan de NL AIC worden ook via de NL AIC community geïnformeerd. Uiteraard wordt deze AI Challenge ook via de socials van Kickstart AI en de NL AIC gedeeld. Bedrijven en maatschappelijke organisaties die interesse hebben om een use case in te sturen kunnen zich hier aanmelden.