Moeten we bang zijn voor AI?

Aaron Mirck

In een reeks artikelen (en een event, maar daarover later meer) vertelt AI-expert Aaron Mirck hoe we AI voor ons kunnen laten werken. In dit tweede artikel in de serie krijg je antwoord op de vraag: moeten we bang zijn voor AI?

Maakt AI ons allemaal werkloos?

Een van de meest gehoorde doemscenario’s over AI, is dat AI ervoor gaat zorgen dat er zoveel banen verloren gaan dat er massale werkloosheid ontstaat. Die angst is overigens van alle tijden. Bij de uitvinding van de elektriciteit, computer en het internet was die angst er ook al. Toch zorgden deze technologische revoluties er niet voor dat iedereen werkloos thuis kwam te zitten. Allereerst zorgt nieuwe technologie voor nieuwe banen: de melkman is nu een PicNic-buschauffeur en de reisbureaumedewerker werkt nu bij Booking. 60 procent van de huidige banen in de VS bestond in 1940 nog niet.

Het World Economic Forum voorspelde dat er 85 miljoen banen verloren gaan door AI, maar ook dat er 97 miljoen nieuwe banen ontstaan door AI. Dat zijn onder meer beroepen die zich bezighouden met de ontwikkeling van AI-toepassingen, dus waarschijnlijk zijn die banen technisch van aard. Maar echnologie als AI zorgt ook indirect voor nieuwe banen. Technologie maakt ons productiever, waardoor we meer geld verdienen en middelen overhouden voor luxeproducten als yoga, koffie-to-go en verre reizen. Om over congressen nog maar te zwijgen.

Is AI het einde van de mensheid?

Een ander doemscenario over AI heeft te maken met het idee dat AI op een dag slimmer is dan de mens en de mensheid in zijn voortbestaan wil bedreigen - eigenlijk net zoals in de Matrix en Terminator. Elon Musk (Twitter, Tesla), Steve Wozniak (Apple) en Sam Altman (OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT) waarschuwen voor dit scenario.

Wie wil begrijpen of AI echt een bedreiging vormt voor de mensheid, moet leren begrijpen hoe populaire AI-tools als ChatGPT werken. Als je in WhatsApp een woord typt, dan suggereert WhatsApp het volgende woord dat je zou kunnen gebruiken. ChatGPT-achtige tools werken eigenlijk ook zo. Ze gebruiken een grote verzameling data om te voorspellen welk woord, zin of welke tekst een logisch antwoord zou zijn op je vraag. Maar ze hebben geen werkelijk begrip van de realiteit. Net zoals WhatsApp niet weet wat jij wil appen. Het gokt in feite - op basis van een grote verzameling data.

AI werkt eigenlijk hetzelfde. En zonder begrip van de realiteit, wordt het lastig om slimmer te worden dan de mens. Ook al krijgen AI-tools nog veel meer data te gebruiken en nog meer rekenkracht, wil AI slimmer worden dan de mens, dan is daar andere technologie voor nodig, die er nu nog niet is. Daarom hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken over AI als einde van de mensheid. Of je doet het wel, maar dan moet je je ook zorgen maken over de verschrikkelijke sneeuwman, dat is namelijk even waarschijnlijk.

Wat zijn reële angsten over AI?

Dat betekent niet dat het gebruik van generatieve AI zonder risico is. Als gebruiker loop je het risico dat de gegevens die je met AI-tools deelt gebruikt worden om het systeem mee te trainen. Met andere woorden: je privacy staat onder druk, dus moet je opletten dat je geen geheime of persoonsgegevens deelt. Daarbij is het de vraag of het handig is om gebruik te maken van tools van bedrijven als Google, Meta en Microsoft, omdat het al erg machtige bedrijven.

Bovendien is het gebruik van AI belastend voor het milieu. Elke vraag aan ChatGPT zorgt naar schatting voor meer dan 4 gram CO2-uitstoot, evenveel uitstoot als bij de productie van een plastic tasje. Tegen 2027 zou alleen ChatGPT al evenveel stroom gebruiken als heel Nederland. Daarnaast zijn er nog een handvol concurrerende AI-bedrijven die proberen even geavanceerde AI-technologie te ontwikkelen en dus voor ongeveer evenveel stroomgebruik en CO2-uitstoot verantwoordelijk zijn als ChatGPT-maker OpenAI. Elk bedrijf wil ‘iets’ doen met AI, maar daarnaast wil elk bedrijf ook duurzaamheidsambities realiseren. Het is goed om erbij stil te staan dat die twee op gespannen voet staan.

In een volgende bijdrage ontdek je hoe we AI inzetten in ons dagelijks werk om productiever te worden.

Aaron Mirck is een veelgevraagd spreker over AI, productiviteit en technologie. Hij schreef ‘Niet appen tijdens het eten’ (over digitale etiquette) en ‘AI, voorbij de hype’, dat een maand op #1 in de Managementboek Top 100 stond.