Meer cybercrime door lockdown

Tijdens de tweede lockdown zijn cybercriminelen actiever en verdubbelde het aantal meldingen van cybercrime ten opzichte van 2019. Dit concludeert VPMGids.nl in een onderzoek naar de invloed van de beide lockdowns op criminaliteit.

Het aantal meldingen van cybercrimes nam tijdens de tweede golf vooral toe in Gelderland, met  231,6% ten opzichte van een jaar eerder. In zes andere provincies is het aantal meldingen van online oplichting minstens verdubbeld in vergelijking tot dezelfde periode in 2019. In Flevoland steeg tijdens de tweede golf het aantal cybercrime-meldingen tot nu toe het minst sterk (8,6%).

Doordat veel Nederlanders thuis blijven, verschuift de criminaliteit van fysiek naar digitaal. Ook tijdens de eerste lockdown was een sterke toename in cybercriminaliteit te zien. In mei was het aantal geregistreerde online oplichterij in Nederland zelfs voor het eerst hoger dan het aantal inbraken. 

In het najaar kreeg de politie in Groningen en Noord-Holland opnieuw meer meldingen van cybercrime dan van inbraken. Ditzelfde geldt in 29,3% van alle Nederlandse gemeenten. 

In Wijk bij Duurstede werden de meeste cybercrime-incidenten geregistreerd tijdens de tweede golf: 6,3 per 10.000 inwoners. Daarnaast kregen de gemeenten Stede Broec (5,1) en Schagen (4,9) kregen relatief vaak te maken met online criminaliteit per 10.000 inwoners. In diezelfde periode werden per 10.000 Nederlanders 1,6 meldingen gedaan van digitale oplichting.