Licentievrij gebruik van 6 GHz-spectrum voor Wi-Fi mogelijk

De Amerikaanse toezichthouder FCC (Federal Communications Commission) heeft afgelopen donderdag unaniem besloten om het 6 gigahertz-frequentiebereik te openen voor licentievrij gebruik door Wi-Fi 6. Met ongeveer 1.200 megahertz aan additioneel spectrum zal op termijn vijf keer zoveel spectrum beschikbaar zijn voor datatransmissie. Voor Ralf Koenzen, oprichter van LANCOM, is dit een duidelijk signaal dat draadloze technologie belangrijk is voor innovatie en digitale participatie. Daarnaast kan het beleid als voorbeeld dienen voor Europa.

Vooral nu, in tijden van de Corona-crisis, zijn we er elke dag getuige van hoe Wi-Fi ons dagelijks leven op veel gebieden in stand houdt. Of het nu gaat om leren en werken op afstand of om een virtueel bezoek aan de dokter, niets van dit alles is mogelijk zonder Wi-Fi. Zeker met het oog op de exponentiële groei van eindapparaten en data-intensieve toepassingen hebben we hiervoor bandbreedte en daardoor meer spectrum nodig.

Met het extra spectrum geeft de VS de huidige Wi-Fi-standaard Wi-Fi 6 een enorme prestatieboost. Wi-Fi 6E (Enhanced), zoals het officieel heet, brengt Wi-Fi op gelijke hoogte met de mobiele telefoniestandaard 5G qua transmissiesnelheden en latency. Uit deze ontwikkeling zullen volledig nieuwe toepassingsscenario's voortvloeien, bijvoorbeeld in realtime toepassingen zoals virtual reality. Consumenten profiteren van gigabit-Wi-Fi in gebieden waar veel gebruikers zijn, zoals collegezalen of voetbalstadions.

De bal ligt nu bij Europa
Kortom, Wi-Fi 6E is een historische stap op weg naar de ‘draadloze gigabit-samenleving’. De VS heeft het voortouw genomen. Nu moet Europa het voorbeeld volgen om ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven zo snel mogelijk de vruchten kunnen plukken van Wi-Fi 6E. Hoewel het coördinatieproces in Europa van nature complexer is, zou de lancering al in het voorjaar van 2021 kunnen plaatsvinden. De betrokken nationale instanties en gerelateerde werkgroepen zijn druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten.

Met ongeveer 500 megahertz (5925-6425 MHz) zal het geplande extra spectrum minder omvangrijk zijn dan in de VS. Desalniettemin is dit een signaal voor de toekomst. Zeker gezien het feit dat de laatste uitbreiding van het licentievrije frequentiebereik meer dan vijftien jaar geleden plaatsvond.