Krijg geen slapeloze nachten van je droomvakantie

Nu het reisadvies voor een aantal landen verder is versoepeld, willen veel Nederlanders zo snel mogelijk de zon opzoeken. Als reactie op de beperkingen van de afgelopen tijd ontstaat er dan ook een hausse aan boekingen. Helaas raken elk jaar weer vakantiegangers gedupeerd door oplichting rond het boeken van een vakantie.

Daarom lanceert de Fraudehelpdesk in samenwerking met het Europees Consumenten Centrum (ECC) een campagne gericht op vakantiegangers: krijg geen slapeloze nachten van je droomvakantie.

Na maanden van beperkingen kan het dan eindelijk: de zon, het leuke huisje, zalig nietsdoen op vakantie! Maar laat het geen vakantie naar de malle dieven worden, dus houd je vakantie zorgeloos met de tips van de Fraudehelpdesk en het ECC.

Deze campagne is niet uitsluitend gericht op fraude maar ook op de problemen waar consumenten tegenaanlopen in aanloop naar en gedurende hun vakantie. Wij waarschuwen voor onder meer identiteitsfraude en oplichting met vakantiehuisjes en geven tips om hoge belkosten, onverwachte verkeersboetes uit het buitenland of discussies na autoverhuur te voorkomen.

Enkele algemene adviezen:

  • Bestaat je vakantiehuis wel echt of betaal je voor een vakantiewoning die al bewoond wordt door een ander? Foto’s en tekst van nepaanbiedingen zijn meestal gestolen van andere websites, dus controleer de foto’s en het adres via internet.
  • Laat je niet hacken: openbare wifi en laadpalen zijn onverstandige keuzes voor veilig internetten. Investeer in een paar MB aan data.
  • Behulpzaam zijn is niet altijd handig. Er zijn vele varianten waarbij met een zielig verhaal geld afgetroggeld wordt. Zoals een gezinnetje met autopech; ze beloven het geld heus op te sturen na de vakantie. Maar dat geld zie je nooit meer terug. Geef dus geen grote bedragen aan ‘zielige’ mensen. Er zijn instanties die hen kunnen helpen.
  • Zat die kras er al? Autoverhuurders maken graag misbruik van argeloze vakantiegangers. Als je de auto weer inlevert is er ‘opeens’ zó veel schade dat je de borg niet meer terugkrijgt. Tip: maak vooraf foto’s van alle kanten, in bijzijn van de verhuurder!
  • Bescherm je identiteit. Op diverse plaatsen wordt gevraagd je paspoort af te geven. Dit is niet veilig en kan anders. Vaak is alleen het soort ID-bewijs en het nummer voldoende. Maak eventueel een kopietje waarop alle andere informatie (zoals het BSN) onleesbaar is gemaakt.