Iedere 7,5 seconden een geïnfecteerde Android-app

G DATA CyberDefense meldt in  zijn jaarlijkse mobile malware analyse dat er opnieuw een negatief record is aan Android-malware. Het afgelopen jaar identificeerden de experts, van de innovatieve pionier op het gebied van IT-beveiliging, maar liefst 4.18 miljoen nieuwe schadelijke Android-malware apps.

Vorig jaar was er ook een record te vermelden en lag de hoeveelheid op 4.12 miljoen. Uit de analyse blijkt verder dat er dagelijks gemiddeld 10.000 nieuwe schadelijke samples worden ontwikkeld en iedere 7,5 seconden een geïnfecteerde Android-app opduikt. Met name adware is bezig aan een flinke opmars bij Android apparaten. Adware is een vorm van malware die zich in het apparaat verbergt en advertenties presenteert. Sommige adware monitort ook het online gedrag, om vervolgens slachtoffers met specifieke advertenties te bestoken. Hoewel het op het eerste gezicht minder schade aanricht dan ransomware, mag adware niet worden onderschat omdat het ook persoonlijke data verzamelt of de browsergeschiedenis kan lezen. Vervolgens kunnen gegevens worden doorverkocht om geld te verdienen.

De sterke stijging is ook te danken aan het feit dat cybercriminelen adware blijven innoveren. Ze omzeilen bijvoorbeeld antivirusprogramma’s of maken gebruik van zwakke plekken in het besturingssysteem. Bovendien is adware vrij eenvoudig om te ontwikkelen en de opbrengst maximaal, dit in tegenstelling tot kwaadaardige malware zoals ransomware.

Stalkerware blijft een probleem
Daarnaast zien de onderzoekers ook een toename in stalkerware. Stalkerware is monitoring software of spyware die wordt gebruikt voor stalking. De term werd bedacht toen mensen op grote schaal commerciële apps voor ouderlijk toezicht begonnen te gebruiken om hun echtgenoten of partners te bespioneren. Om de app te installeren hebben aanvallers fysieke toegang nodig tot het toestel van het slachtoffer. Maar eenmaal geïnstalleerd blijven de apps vaak verborgen terwijl ze precies kunnen zien wat het slachtoffer doet.

Door de toename van  stalkerware verliezen veel mensen stukje bij beetje hun zeggenschap en autonomie. G DATA CyberDefense heeft daarom afgelopen jaar met verschillende securitybedrijven en organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van huiselijk geweld, de Coalition Against Stalkerware opgericht. De coalitie wil slachtoffers van stalkerware helpen en meer bekendheid en informatie geven