Hacken voor een betere wereld

Aan de finale van de vierde editie van de Hackathon for Good onwikkelden deelnemers uit de hele wereld met behulp van data innovatieve technologische oplossingen voor een achttal challenges. De hackathon werd gehost door de gemeente Den Haag en uitgezonden vanuit de studio van The Hague Tech door Holland Park Media en gepresenteerd door Bobby Bahov.

De 100+ deelnemers aan de hackathon waren afkomstig uit maar liefst vier verschillende continenten uit landen als de Verenigde Staten, India, Indonesië en Nederland. De teams gingen tijdens de hackathon aan de slag met maatschappelijke, vraagstukken als desinformatie en deepfakes, verspilling in de voedselketen en overstroming door hoogwater als gevolg van klimaatverandering. De winnaar van de Hackathon for Good 2021 was het team New Designers die een applicatie hebben ontwikkeld die potentiële misstanden signaleert in de verhuurdersmarkt aan buitenlandse studenten en een bijbehorend platform dat hen begeleidt bij het vinden van een prettige en betaalbare woonomgeving.

De challenges werden ingebracht door het ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie, ministerie van Defensie, Greenport West-Holland, Rotterdam The Hague Innovation Airport, DECK 180, startup Invisible Foods, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, startup Find Out Why, Climate Action Center en 4TU. De teams konden bij hun zoektocht naar innovatieve technologische oplossingen voor de challenges gebruik maken van data en tools die beschikbaar waren gesteld door ondermeer ESRI en UbiObs. Daarnaast werden de teams bijgestaan door tientallen mentoren en juryleden met verschillende kennis en expertise afkomstig uit bedrijven en overheden. De Hackathon for Good 2021 werd georganiseerd door The Hague Tech en WorldStartup in samenwerking met het Haagse innovatie ecosysteem bestaande uit clusters als The Security Delta, The Hague Humanity Hub, The Hague Legal Tech Alliantie, Impact City en innovatieve creatieve organisaties als Miles, RONT en Cittamap.

De Hackathon for Good 2021 werd wederom (mede)mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. Den Haag is een stad die impact wil maken. De gemeente host de Hackathon for Good omdat ze met haar maatschappelijke partners wil werken aan de meest urgente uitdagingen die de wereld kent en inzet op co-creatie. Den Haag gelooft dat technologie en innovatie kan bijdragen aan een positieve verandering in de wereld.

Met het hosten van de Hackathon for Good wordt de aantrekkingskracht van Den Haag voor (nieuw) IT talent vergroot. Digitalisering brengt kansen maar ook uitdagingen met zich mee. Werkgevers in de regio Den Haag lukt het momenteel onvoldoende om gekwalificeerd personeel met de juiste competenties aan te trekken en te behouden. Er is een prangende behoefte aan het opleiden van meer IT talent, omscholing van niet IT-‘ers, leven lang leren en behoud van schaars IT talent. De Hackathon for Good kan een aanjagende functie vervullen op het terrein van kennisontwikkeling, ondernemerschap en educatie op het gebied van IT. Hiermee sluit de hackathon goed aan op de Human Capital Agenda die in 2019 door 66 partijen uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid werd getekend. Samen committeren deze partijen zich aan doelstellingen omtrent (om)scholing van personeel, het begeleiden van werknemers van werk naar werk en het aantrekken van internationaal talent. Met het Human Capital Akkoord wil Zuid-Holland nationaal en internationaal concurrerend worden dankzij een arbeidsmarkt die het talent van werkenden optimaal benut.