Haal me maar van internet

Genoeg van internet? Meer dan een derde van de Nederlanders zou zichzelf van internet verwijderen als zij deze mogelijkheid hadden. Driekwart van ons wil zijn persoonlijke informatie graag persoonlijk houden. De angst voor een hacker zit er stevig in. Het ongevraagd 'delen' van financiële en medische gegevens wordt als grootste angst genoemd. En dan nog maar te zwijgen over sms'jes en e-mails, ons seksleven en het hacken van social media-accounts.

Bijna de hele (96%) Nederlandse bevolking gaat online. Uit onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN blijkt dat meer dan een derde ervoor zou kiezen om zichzelf van het internet te verwijderen als dat kon. Ruim de helft geeft aan geen reden te hebben om hun naam op internet te hebben. 39% voelt zich misbruikt omdat bedrijven hun gegevens in hun voordeel gebruiken. Een kwart vertrouwt het internet niet. En een vijfde vindt dat het teveel van hun tijd kost.

In het onderzoek onder 1.000 Nederlanders geeft 4 op de 10 aan dat zij hun persoonlijke financiële informatie het liefst van het internet verwijderen. Overige informatie die Nederlanders graag van het internet zien verdwijnen zijn:

  • 31% - Ongunstige foto’s/video’s
  • 28% - Gênante momenten
  • 27% - Oude dating/sociale media profielen
  • 11% - Arbeidsverleden

Daniel Markuson van NordVPN vraagt zich af of het wel mogelijk is om je digitale lei helemaal schoon te vegen in een dominante digitale wereld. “Uit ons onderzoek bleek ook dat sommigen voorstander zouden zijn van een meer praktische aanpak. Aangezien bijna de helft (47%) voorstander zou zijn van betalen om altijd anoniem te kunnen internetten.”

Voor degenen die online anoniem willen zijn en daarvoor willen betalen, blijkt dat 28% van de Nederlanders tot €100 zou betalen. 12% zou tussen de €101 en €500 betalen en 5% zou tussen de €501 en €1.000 betalen om anoniem te blijven.

Weten of niet weten – dat is de vraag!

Het veilig houden van persoonlijke informatie op het internet de sleutel is tot online geluk. Driekwart van de Nederlanders is bang dat hun financiële of medische gegevens in verkeerde handen komtn. Daarnaast houdt men ook liever hun sociaal leven privé. Je zit er niet op te wachten dat je seksleven plotseling op allerlei onbekende en ongewenste plaatsen onderwerp van gesprek wordt.

Hoe graag we onszelf ook weer online verwijderen voorlopig moeten we ons richten op veiliger gewoonten, raadt Daniel Markuson aan. Dan kun je denken aan goede wachtwoorden, goede internetbeveiliging. En bewuster omgaan met wat je online deelt.

We kunnen onszelf dan misschien niet offline halen. We kunnen wel zorgen dat het moeilijker wordt ons digitaal te misbruiken.