Geavanceerde malware biedt surveillancemogelijkheden aan natiestaten

ecuritybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Hermit wordt waarschijnlijk ontwikkeld door de Italiaanse spyware-leverancier RCS Lab S.P.A. en TyKelab SRL, een bedrijf voor telecommunicatieoplossingen dat mogelijk als frontbedrijf opereert. RCS Lab, een bekende ontwikkelaar die eerder zaken heeft gedaan met landen als Syrië, is in dezelfde markt actief als Pegasus-ontwikkelaar NSO Group Technologies en Gamma Group, die de ‘Finfisher’-spyware ontwikkelde.

Deze bedrijven presenteren zich als legitieme ondernemingen en beweren dat ze hun software alleen verkopen aan klanten met een legitieme motivatie voor het gebruik van surveillanceware, zoals inlichtingendiensten en wetshandhavingsinstanties. In werkelijkheid zijn dergelijke tools in het verleden echter vaak misbruikt onder het mom van de nationale veiligheid, om directeuren van bedrijven, mensenrechtenactivisten, journalisten, academici en overheidsfunctionarissen te bespioneren. Dit lijkt de eerste keer te zijn dat een actuele klant van de mobiele spyware van RCS Lab publiekelijk kon worden geïdentificeerd.

Hermit is modulaire surveillanceware die zijn schadelijke mogelijkheden verbergt in modules die worden gedownload nadat het hoofdprogramma is geïnstalleerd. Onderzoekers wisten de hand te leggen op 16 van de 25 modules en konden deze analyseren. In combinatie met de machtigingen van de hoofdmalware stellen de modules Hermit in staat om een device dat ​​ge-‘root’ is te misbruiken, om audio op te nemen, telefoongesprekken te starten en om te leiden, en om gegevens te verzamelen, zoals telefoonlogs, contactgegevens, foto's, de locatie van het device en sms -berichten. ‘Rooten’ is het dusdanig configureren van een device dat er meer rechten beschikbaar zijn en er meer apps geïnstalleerd kunnen worden.