EU-overheidsinstanties onder vuur van zowel China als Rusland

ESET heeft haar APT Activity Report uitgebracht, dat een samenvatting geeft van de activiteiten van geselecteerde advanced persistent threat (APT) groepen die door onderzoekers van ESET zijn waargenomen, onderzocht en geanalyseerd van oktober 2022 tot eind maart 2023. Het rapport wordt halfjaarlijks gepubliceerd. Gedurende deze periode concentreerden verschillende Chinese dreigingsactoren zoals Ke3chang en Mustang Panda zich op high-profile Europese organisaties. Het Chinese Ke3chang gebruikte hierbij tactieken zoals de inzet van een nieuwe Ketrican-variant en loader,  en Mustang Panda gebruikte hiervoor twee nieuwe backdoors.   

Ook Russische APT-groepen bleven zich richten op Oekraïne en de EU-lidstaten. Sandworm zette hierbij wipers in, waaronder de door ESET ontdekte nieuwe wiper genaamd SwitfSlicer. Gamaredon bleef één van de meest actieve APT-groepen gericht op Oekraïne. ESET ontdekte het afgelopen halfjaar onder andere een spearphishing-campagne van Gamaradon gericht op overheidsinstellingen in verschillende EU-landen. Sednit en de Dukes zette tevens spearphishing e-mails in die, in het geval van de Dukes, leidden tot de uitvoering van een red team tool bekend als Brute Ratel.   

Daarnaast heeft ook de cyberspionage-groepering Winter Vivern in februari 2023 opnieuw van zich laten horen met een opvallende aanval op ten minste twee verschillende overheidsorganisaties in Europa. De groep maakte gebruik van een XSS-kwetsbaarheid om mailbox-referenties te stelen. Winter Vivern staat erom bekend spearphishing-e-mails te gebruiken om slachtoffers te verleiden op een link te klikken, waardoor ze een nep-antivirus kunnen downloaden dat een aangepaste PowerShell backdoor installeert. De groep is in de afgelopen maanden bijzonder actief geweest in Europa en richtte zich in februari op Oekraïense en Poolse ambtenaren.  

Ten slotte benoemd ESET in haar APT-report ook de activiteiten van de beruchte Noord-Koreaanse groep Lazarus. Zij richtte zich het afgelopen halfjaar niet alleen op de werknemers van een defensiebedrijf in Polen met een nepbaanaanbod bij Boeing, maar ook op een datamanagementbedrijf in India met een lokmiddel in thema van Accenture. ESET identificeerde ook een Linux malware die gebruikt werd in één van hun campagnes. Overeenkomsten met deze nieuw ontdekte malware bevestigen de theorie dat de beruchte Noord-Koreaanse groep ook achter de 3CX-aanval zit. Dergelijke aanvallen hebben grote gevolgen wereldwijd.