Een nieuwe auto: welke verzekering moet je afsluiten?

Je gaat een auto kopen! Wellicht is het je eerste auto, een vervanging voor je oude of heb je er een extra nodig. Of je nou kiest voor een nieuwe- of tweedehandsauto, het is belangrijk dat je de juiste verzekering afsluit voordat je de weg op gaat. Maar er zijn zoveel verschillende soorten: waar doe je goed aan? Samen met Independer zetten we alle informatie over WA, WA casco en All-Risk verzekeringen op een rij.

Een auto moet altijd WA-verzekerd zijn wanneer hij de weg op gaat. Dit is de minimale verzekering die je af moet sluiten. WA betekent ‘wettelijke aansprakelijkheid’, wat betekent dat de schade vergoedt wordt die je als bestuurder veroorzaakt aan personen en eigendommen. Dit is bijvoorbeeld van belang als je iemand aanrijdt. Echter wordt schade aan jouw eigen auto niet vergoed vanuit deze verzekering.

Heb je bijvoorbeeld een oudere auto, waarbij je het risico wel wilt lopen dat je schade niet vergoed krijgt? Dan kun je enkel deze verzekering afsluiten, om zo jouw premie het laagst te houden. Wanneer je wel een vergoeding voor schade aan jouw eigen auto wilt, is het handig verder te lezen en een WA casco of Allrisk autoverzekering af te sluiten.

WA-casco verzekering: beperkt schade aan eigen auto vergoed
Wil je niet het risico lopen dat je schade aan eigen auto uit eigen zak moet betalen? Dan is een beperkt casco verzekering een goede optie voor jou. Deze verzekering sluit je samen met een WA-verzekering af, je betaalt dus iets meer premie. Met deze dekking krijg je namelijk ook schade aan je eigen auto vergoed, wanneer dit (opzettelijk) veroorzaakt wordt door een ander of door weersomstandigheden. Met de verzekering ben je gedekt voor diefstal, ruitbreuk, brand, storm, hagel en botsingen met dieren. Wanneer je zelf schade maakt aan je auto, ben je hiermee niet verzekerd.

All-risk verzekering: alles vergoed
Wil je verzekerd zijn voor al het mogelijke wat met jouw auto kan gebeuren? Dan kun je het beste een volledig casco, oftewel all-risk verzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je namelijk ook verzekerd voor schade die je zelf maakt een jouw auto. Bijvoorbeeld wanneer je van de weg raakt, tegen een obstakel rijdt of in het water terecht komt. Ook deze verzekering sluit je af naast je WA-verzekering. Je betaalt voor deze verzekering de hoogste premie, maar je loopt dan ook geen risico dat je in een klap veel geld moet betalen wanneer jouw auto bijvoorbeeld total loss is. Houd hier rekening mee bij het vergelijken van autoverzekeringen.