Bijna 8000 Nederlandse Magento 1 webshops onveilig

Uit onderzoek van Magento specialist Supportdesk blijkt dat bijna 8000 Nederlandse webshops een verhoogd risico op datalekken hebben. Het betreffen webshops gebouwd op het Magento 1 e-commerce platform. Het Amsterdamse bedrijf biedt een oplossing voor deze webshops.

Sinds 1 juli van dit jaar brengt software producent Magento geen security patches meer voor haar platform Magento 1. Zij raadt haar gebruikers aan om over te stappen op het Magento 2 platform waarvan zij de eerste versie in 2015 lanceerde.

Toch staan er nog bijna 8000 Magento 1 shops online. De overstap naar Magento 2 is voor veel webshop eigenaren te tijdrovend en kostbaar.

Tussen 1 juli en 20 augustus zijn er tenminste twee mogelijke zwakke plekken gevonden in het Magento 1 platform. Omdat er vanuit Magento geen security updates worden geleverd, lopen webshops die geen alternatieve maatregelen hebben genomen direct gevaar. Dat betekent dat data van duizenden Nederlanders gestolen zou kunnen worden.

Supportdesk directeur Wouter den Otter zegt hierover: ‘Magento 1 shops hebben als het ware een voorbehoedsmiddel nodig om veilig te blijven, ik zie onze oplossing dan ook als een soort virtuele condoom.’  

Supportdesk biedt in samenwerking met het internationale initiatief Mage One een oplossing. Een netwerk van ethische hackers spoort ‘mogelijke zwakke plekken op’. Vervolgens wordt razendsnel een patch ontwikkeld, waarmee het probleem wordt verholpen. De security patches die eerder door Magento werden geleverd, worden nu dus door dit initiatief verzorgd. Supportdesk helpt bij een veilige en snelle implementatie van de patches.