Aanvallen via ransomware op high-profile slachtoffers bijna verachtvoudigt

Het aantal Kaspersky-gebruikers dat te maken kreeg met gerichte ransomware-malware die wordt gebruikt om high-profile doelwitten zoals bedrijven, overheidsinstellingen en gemeentelijke organisaties, geld af te persen is met 767% gestegen in de periode van 2019 tot 2020.

De toename van gerichte ransomware vond plaats naast een daling van 29% in het totale aantal gebruikers dat werd getroffen door enige vorm van ransomware, waarbij WannaCry nog steeds de meest voorkomende familie is. Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen in het recente rapport van Kaspersky over het ransomware-landschap in de periode 2019-2020. 

Ransomware dreiging - waarbij aanvallers privégegevens versleutelen en er losgeld voor vragen - werd in het jaar 2010 nieuws na grootschalige uitbraken zoals WannaCry en Cryptolocker. De aanvallen waren gericht op tienduizenden gebruikers. Er werd vaak een relatief klein bedrag van slachtoffers gevraagd om hun bestanden terug te krijgen. In de loop van de jaren nam deze vorm van aanvallen af. In de periode 2019 tot 2020 daalde het totale aantal gebruikers dat te maken kreeg met ransomware van 1.537.465 naar 1.091.454 - een daling van 29%. Naast deze daling is er echter wel een toename van gerichte ransomware. 

Gerichte ransomware aanvallen - aanvallen die zich specifiek focussen op een slachtoffer met als doel geld af te persen - zijn vaak gericht op prominente doelwitten, zoals ondernemingen, overheids- en gemeentelijke instanties en organisaties in de gezondheidszorg. Deze aanvallen zijn aanzienlijk meer complex en de uitbetaling vele malen groter.