Nieuws  
 

Op 12 december presenteerde Leen van der Plas het ‘Leerboek Proactief beveiligen & Predictive Profiling’. In dit nieuwe boek introduceert hij de basisprincipes van proactief beveiligen. Tevens behandelt hij het belang voor beveiligers van deze nieuwe manier van denken, wat het betekent om te werken als security profiler, welke nieuwe interventietechnieken er zijn, en wat informatiegestuurd werken is.

Proactief beveiligen en Predictive Profiling hebben de afgelopen jaren geleidelijk hun intrede gedaan in de beveiligingsbranche. Leen van der Plas was van begin af aan betrokken bij deze ontwikkeling. “Al in 1987 maakte ik kennis met Predictive Profiling. Ik was direct onder de indruk van de proactieve werking ervan. Deze nieuwe kijk op beveiligen ben ik niet meer vergeten en nam ik mee in een onderzoek dat ik later deed naar de motivatie van de menselijke factor in beveiliging. Ik leerde toen een sector kennen die vooral reactief werkte. Terwijl één van de drie basisprincipes van proactief beveiligen juist is dat als je reageert op wat er gebeurt, je altijd te laat bent.”

Introductie in het beveiligingsonderwijs

“Maar als je iets wilt voorkomen, moet je weten hoe je het kunt herkennen. En als je anticipeert op wat er mogelijk komt, kun je het voor zijn”, aldus Leen van der Plas. Dat zijn volgens hem ook de redenen dat proactief beveiligen en Predictive Profiling inmiddels belangrijke en actuele thema’s in onze samenleving zijn en ze een plek hebben verworven in de beveiligingsbranche.
Daarom is de tijd nu rijp om deze onderwerpen te introduceren in het beveiligingsonderwijs, stelt Leen van der Plas. “De innovatie in het beveiligingsonderwijs stond lange tijd op een laag pitje. Maar beveiligers die goed opgeleid zijn en blijvend getraind worden in deze thema’s, kunnen het verschil maken. De beveiliger van de toekomst moeten we daarbij niet vergeten. Het aanbieden van keuzedelen in het MBO over proactief beveiligen en Predictive Profiling zorgt ervoor dat de toekomstige beveiliger goed wordt voorbereid op de arbeidsmarkt. Dit Leerboek biedt hiervoor een kwalitatieve en solide basis.”

Het ‘Leerboek Proactief beveiligen en Predictive Profiling’ is geschreven voor studenten beveiligingsdiploma MBO-2, registeropleidingen Beveiliger Plus, Security Profiler, post HBO Predictive Profiling, en de keuzedelen Proactief Beveiligen en Security Profiler.

Leen van der Plas (1962) studeerde aan de Nederlandse Politieacademie en de Universiteit van Amsterdam (Inlichtingen- en veiligheidsstudies). Hij was internationaal werkzaam voor de Nationale Politie en de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD). Hij is nu directeur van SoSecure International en van het Kenniscentrum Security Intelligence. Tevens is hij voorzitter van de Nationale stuurgroep proactief beveiligen en van de Stichting certificering proactief beveiligen en predictive profiling (CERPRO).

Plaats op:
Datum: 4 januari 2018
Categorie: Training en opleidingen
Gerelateerde artikelen  
20-12-2017 Nieuws IBEX introduceert examens keuzedelen Proactief Beveiligen voor Beveiliger MBO-2 …
20-02-2013 Nieuws Nieuwe training ‘veiligheid begint bij de balie’
19-02-2019 Nieuws Samenwerking met Hoornbeeck college gestart
08-06-2010 Nieuws Seminar Integriteit en Profiling groot succes
02-11-2017 Nieuws Bedrijfsleven neemt te weinig veiligheidsmaatregelen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,84 seconden.