Veilig online videobellen vanuit huis

Door de verlenging van de coronamaatregelen tot 20 mei, werken de meeste Nederlanders nog minstens een maand thuis en vinden hun sociale activiteiten meestal online plaats. Dat betekent dat we waarschijnlijk nog langer intensief gebruiken maken van tools om te videobellen, streamen en chatten. Met één druk op de knop sta je in verbinding met collega’s, vrienden of familieleden en deel je (soms) gevoelige informatie. Het gemak van deze digitale tools zorgt er echter ook voor dat cybercriminelen makkelijker toegang hebben tot de informatie je in deze tools met anderen deelt. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de privacy- en veiligheidsrisico’s en op een aantal zaken te letten als je online gaat videobellen.

De 10 belangrijkste tips van experts in cyberveiligheid:

1. Volg altijd het bedrijfsbeleid. Als je thuis werkt, is het belangrijk om het beleid van het bedrijf waar je voor werkt te kennen en te volgen. Veel bedrijven hebben een Bring Your Own Device-beleid. Werk je dus op een eigen apparaat, zorg er dan voor dat deze is beveiligd en ingesteld volgens dit beleid en veilig te gebruiken is. Ken je het beleid van jouw bedrijf (nog) niet? Informeer eens bij je collega’s: bedrijven hebben vaak trainingsprogramma's voor hun personeel om ervoor te zorgen dat alle medewerkers het bedrijfsbeleid kennen en begrijpen.

2. Zorg dat jouw thuisnetwerk veilig is. Denk aan het configureren van firewalls om ongewenste gasten buiten te houden, een veilige router en zorg dat jouw netwerkinstellingen up-to-date zijn.

3. Gebruik een veilige wifi-verbinding. Het gebruik van openbare wifi-verbindingen of een verbinding die niet veilig is, maakt je kwetsbaar voor cybercriminelen, omdat zij deze verbindingen kunnen hacken.

4. Controleer de beveiligings- en privacy instellingen van jouw tools. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de functie van ‘Bestanden delen’ uit te schakelen om virussen te voorkomen, of kan de host van het videogesprek ervoor kiezen om 'Scherm delen' uit te schakelen.   

5. Wees je altijd bewust van de webcam. Veel tools maken het mogelijk om tijdens het videobellen de achtergrond te veranderen, zodat andere leden van een videogesprek niet in jouw privé-omgeving kunnen kijken. Vergeet ook niet om de webcam uit te schakelen als het gesprek is geëindigd. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, bedek dan – als je niet aan het videobellen bent - de webcam met een ondoorzichtig stukje tape, papier of een zelfklevende, verschuifbare webcamcover.

6. Gebruik een VPN. Het opzetten van een betrouwbaar Virtual Private Network (VPN) versleutelt de online activiteiten en zorgt ervoor dat de gegevens die je via de wifi-verbinding verstuurt, en ontvangt, veilig zijn. Daarnaast maskeert het VPN jouw IP-adres, locatie en zoekgeschiedenis - om te voorkomen dat cybercriminelen jouw locatie kunnen volgen.

7. Zorg voor een sterk wachtwoord. Stel sterke wachtwoorden in voor jouw router en alle apparaten die je gebruikt. Een sterk wachtwoord bevat een complexe en unieke combinatie van ten minste 12 hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Het is het beste om wachtwoorden regelmatig te vernieuwen en niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor verschillende doeleinden.

8. Gebruik tweestapsverificatie. Sterke wachtwoorden geven één laag bescherming. Tweestapsverificatie biedt een extra laag bescherming en vereist een extra code om in te loggen op een account. Deze ontvang je bijvoorbeeld via een SMS.

9. Installeer beveiligingssoftware. Sterke beveiligingssoftware geïnstalleerd op alle apparaten biedt goede bescherming terwijl je verbinding maakt met de buitenwereld. Voor ouders met kinderen die enige begeleiding nodig hebben om online beschermt te blijven, biedt NortonLifeLock een helpende hand: ouders kunnen nu Norton Family gratis downloaden.*

10. Last, but not least: wees voorzichtig met wat je deelt. Wees altijd bewust van wat je online deelt. Zorg ervoor dat je niet per ongeluk gevoelige documenten deelt tijdens een videogesprek – die wellicht niet voor andere ogen bestemd is.