Minder mensen op straat, meer problemen op je pad

(column) Het beeld op straat begint steeds surrealistischer te worden: lege straten, lege stranden, lege winkels, lege alles… Met in het vooruitzicht dat het nog even gaat duren begint Nederland zich langzaamaan aan te passen aan deze bijzondere omstandigheden. Hoe lang nog, want ondanks de maatregelen die de overheid in het verschiet heeft gesteld, worden de problemen bij vooral de kleinere ondernemers vooralsnog alleen maar groter. Of ze nu digitaal werken of niet. Niet alles is nu eenmaal geschikt om online of thuis te doen. Het levert in de meeste gevallen in ieder geval minder op.

Inmiddels is bijna elke ondernemer - groot en klein - vooral bezig met overleven. Wat is nog haalbaar om te doen? Wat kan ik verzinnen om toch nog wat omzet te halen? Daarnaast is het vooral ook kijken welke overheidssteun voor hem of haar van toepassing is. Dat blijkt dan in veel gevallen nog tegen te vallen. Wat op het eerste gezicht een fantastische hoeveelheid beschikbaar geld leek te zijn om ál het bedrijfsleven te steunen, dus ook mkb’ers en zzp’ers, blijkt nu toch nog wel de nodige haken en ogen te kennen. Juist voor die mkb’ers en zzp’ers. De grote ‘systeembedrijven’, zoals KLM, kunnen miljarden euro’s steun tegemoet zien en terecht. Daar hangen zoveel andere bedrijven en arbeidsplaatsen aan vast, dat als zo’n bedrijf ten onder gaat, het leed op de langere termijn helemaal niet is te overzien. Maar waarom moet het voor kleinere ondernemers dan toch weer zo moeizaam gaan? Als je geen ‘vitaal’ beroep/bedrijf hebt of een bedrijf dat per se nodig is en op last van de overheid gesloten moet worden, is hulp krijgen nog knap lastig, zo blijkt in de praktijk. In het begin vond minister Wiebes het coronavirus zelfs nog ‘ondernemersrisico’ voor wat betreft de zzp’ers. Daar moest hij echter snel op terug komen gezien alle reacties.
Aanvulling tot bijstandsniveau, voorlopig geen btw-afdracht, uitstel van vennootschaps- of inkomstenbelastingen et cetera. Die laatste maatregelen geven weliswaar nu lucht, maar stellen je niet vrij van betaling. Ooit moet je die schuld weer vereffenen. Niet de aanvulling tot bijstandsniveau, maar wel de rest van de tijdelijke ‘voordeeltjes’. Terwijl er wellicht voor veel zzp’ers en kleine zelfstandigen ook andere opties zouden kunnen worden opengesteld. Het leek mij bijvoorbeeld wel een goed idee om bij de geldverstrekker van een hypotheek voor te stellen om iemand te helpen door hem/haar (een maximaal aan te geven deel van) de meerwaarde van een eigen woning te laten opnemen. Als buffer. Puur om deze moeilijke tijd door te komen. Kan niet. Dat is dan een tweede hypotheek en daar zit een inkomenstoets aan. Maar dat is precies het probleem. ‘We zijn gebonden aan de wetgeving hierover, ingesteld na de vorige crisis’, antwoordt een vriendelijke dame desgevraagd als ik uit nieuwgierigheid (uiteraard telefonisch) informeer over de haalbaarheid van dergelijke oplossingen. Tja, dan wordt het wel erg lastig om te overleven. Gelukkig zijn de regelingen nog ‘under construction’, aldus staatssecretaris Mona Keijzer afgelopen weekend. ‘Er kunnen op elk moment nog aanpassingen aan worden gedaan, zoals we meteen al hadden aangegeven. Inmiddels is het aantal bedrijven dat in aanmerking komt voor bepaalde regelingen uitgebreid en er kunnen best nog nieuwe aanpassingen of aanvullingen komen. De aankomende periode wordt duidelijk hoelang de huidige maatregelen om corona tegen te gaan van kracht blijven en/of we er nieuwe maatregelen bij krijgen. Net zozeer als de maatregelen voor ondernemers steeds onder de loep worden genomen.’ Even geduld dus aub. Gelukkig is de houdbare pasta deze week in de aanbieding bij veel supermarkten. Net als de drank overigens…

John de Waard